Якобс Дау Егбертс инвестира 5 милиона евро в разширение на завода си край Костинброд, България

24.04.2024 г.3 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Един от водещите световни играчи в индустрията на кафето и чая, Якобс Дау Егбертс (JDE), обяви амбициозен план за разширение и модернизиране на своя завод в България, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Инвестицията в размер на 5 милиона евро е насочена към увеличаване на производствения капацитет и намаляване на въглеродните емисии.

Производственият обект в Костинброд, България, закупен през 2001 г. от JDE и подложен на модернизация, днес обслужва 18 европейски пазара. С разширението на производството ще бъдат създадени 10 нови работни места.

Управителят на завода Иван Иванов сподели, че фокусът на инвестицията е не само върху увеличението на производствения капацитет, но и върху свеждането до минимум на негативното въздействие върху околната среда. Това е съвпада с глобалните тенденции в бизнеса, при които компаниите все повече се стремят към устойчиви практики. Заводът ще въведе и иновативни технологии, като едно от големите постижения е инсталирането на 820 слънчеви панела, които задоволяват 12% от енергийните нужди на предприятието. Това е важна стъпка към използването на 100% възобновяеми източници на енергия.

Мила Ненова, помощник-директор на Българската агенция за инвестиции, отбеляза, че тези иновации и инвестиции са от съществено значение не само за бизнеса, но и за бъдещето на България, тъй като допринасят за борбата с изменението на климата и създават зелена работна среда.

Почетното откриване на проекта бе уважено от присъствието на посланиците на САЩ и Нидерландия, както и от кмета на Костинброд, което подчертава важността на тази инвестиция за местната общност и за връзките между страните.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: инвестиция, производствена база, производство