Северна Македония ще свърже пазара си на електроенергия със съседи от Европейския съюз до 2026 г.

21.05.2024 г.3 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Северна Македония е готова да завърши първото свързване на своя организиран пазар на електроенергия със съседни държави – членки на Европейския съюз, до края на 2026 г., научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Този стратегически ход има за цел да интегрира Северна Македония в по-широкия европейски пазар на електроенергия, което е значителна стъпка за страната в стремежа ѝ към членство в ЕС.

Симон Шутиноски, главен изпълнителен директор на Националния оператор на пазара на електроенергия на Северна Македония (MEMO), изтъкна значението на обединяването на пазарите по време на Форума за интеграция на пазара на електроенергия, който се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Заедно с представители на други страни от Западните Балкани, институциите на ЕС и секретариата на Енергийната общност, той обсъди планове за интегриране на енергийния обмен на региона с ЕС. Планът за интеграция се очаква да бъде готов до юни тази година.

Основата за тази интеграция е положена чрез няколко меморандума за разбирателство. Северна Македония подписа споразумение с България през 2018 г., последвано от подобно споразумение с Гърция, Албания и Косово, сключено миналата година . Създадени са работни групи за изпълнение на тези споразумения и усилията за техническа хармонизация продължават.

Шутиноски отбеляза, че свързването с европейския енергиен пазар ще донесе значителни ползи както за гражданите, така и за бизнес общността в Северна Македония. Това ще улесни по-лесния достъп до трансграничен преносен капацитет и ще спомогне за стабилизиране на цените на електроенергията, осигурявайки по-реалистични и конкурентни цени. Освен това ще предложи повече възможности за придобиване на електричество по време на пикови периоди на търсене.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: енергетика, енергиен пазар, Северна Македония