Турският производител на лабораторни диаманти Appsilon Enterprise разглежда възможности за инвестиция в България

19.09.2023 г.2 мин.

In Albanian  In English  In Macedonian  In Romanian In Serbian

Турската компания Appsilon Enterprise, специализирана в производството на лабораторни диаманти, разглежда възможността за инвестиции в България, информира се Борса.bg от BalkanEngineer.com. Успешната реализация на проекта би могла да създаде около 100 нови работни места, а като потенциална локация за производството се обмисля Пловдив, но и няколко други местоположения.

Appsilon Enterprise е турски технологичен стартъп, основан през началото на 2017 г., с цел отглеждане на диаманти в лабораторни условия. Освен за изработка на бижута, те се използват и във високотехнологичния сектор за създаване на чипове, квантови сензори, оптика и детектори.

Компанията разполага с база в Делфт, Нидерландия, както и с производство в Истанбул, Турция. В началото на 2023 г. представители на Българската агенция за инвестиции посетиха лабораторията ѝ в Истанбул по време на бизнес форум за насърчаване на инвестициите в България.

От създаването си до момента, Appsilon Enterprise е събрала около 20 милиона долара инвестиции от седем рунда на финансиране, като главните конкуренти на компанията включват Nanoramic Laboratories, AON3D – Industrial Additive Manufacturing Solutions и UbiQD.

Източник на снимковия материал: canva.com