Инвестициите на Kastrati Group в летището в Тирана, Албания, ще надхвърлят 55 милиона евро до края на 2023 г.

06.12.2023 г.2 мин.

In Albanian  In In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

Инвестициите, направени от албанския петролно-строителен конгломерат Kastrati Group в летището „Майка Тереза“ в Тирана от 2021 г. насам, се очаква да надхвърлят 55 милиона евро (60 милиона долара) до края на 2023 г., научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. По този начин групата ще изпълни повече от половината от общия си инвестиционен ангажимент в концесионния си договор с летището.

През 2021 г. операторът на международното летище в албанската столица, собственост на Kastrati Group, заяви, че планира да инвестира приблизително 100 милиона евро в подобряването на летищната инфраструктура. През юни тази година летището „Майка Тереза“ добави втори етаж към пътническия си терминал, който сега разполага с търговски площи и ресторанти, а също така е домакин на изложби и книжни панаири. Изгражда се и нов паркинг на няколко нива. Благодарение на тези инвестиции, фокусирани главно върху разширяването на терминала, пътническият капацитет се увеличи значително до 10.5 милиона пътници годишно.

Kastrati Group придоби 100% от акциите на концесионера на летището от китайската компания Real Fortress Private Limited за 71 милиона евро през 2020 г. През октомври тази година летището в Тирана разкри и своя план за разширяване, за да приспособи потенциалното създаване на специална база на ирландския нискотарифен превозвач Ryanair в албанската столица.

Източник на снимковия материал: canva.com