Американско архитектурно студио спечели конкурса за изграждане на изложбения център „Експо Албания“ в Тирана

07.05.2024 г.2 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Американското архитектурно студио Стивън Хол Аркитектс (Steven Holl Architects) спечели първото място в конкурса за изграждане на модерния център „Експо Албания“ в Тирана, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Победителят бе избран от жури, съставено от световно доказани експерти от цял свят.

В конкурса, който привлече вниманието на световния архитектурен елит, участие взеха 60 участници, от които пет достигнаха до финалното оценяване и възможността да оформят лицето на „Експо Албания“ – модерно пространство за търговски изложения, изложби и събития за изкуство, култура, история, конференции и различни професионални срещи.

Проектът на Стивън Хол Аркитектс впечатли не само журито, но и министър-председателя на Албания Еди Рама. Той подчерта необходимостта от многофункционален център, който да затвърди лидерството на Тирана като ключов център за културни и бизнес събития в региона в новия етап от развитието на страната. Очаква се центърът „Експо Албания“ да предложи модерна изложбена инфраструктура, която да даде възможност на Албания да привлече вниманието на международната общност.

Източник на снимковия материал: bta.bg, canva.com

Тагове: Албания, архитектура, конкурс