Албания планира инвестиции в изграждането на две нови летища – във Вльора и Гирокастра

16.05.2024 г.2 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Мирела Кумбаро, министър на туризма на Албания, обяви амбициозен план за разширение на летищната инфраструктура в страната до 2030 година, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. До края на този период ще бъдат добавени още две летища към вече съществуващите в Тирана и Кукъс.

Към настоящия момент, Албания разполага с две основни летища – в столицата си Тирана и в град Кукъс на североизток. Планът предвижда добавянето на летища в крайбрежния град Вльора, разположен в югозападната част на страната, и в Гирокастра, който се намира в южната част на Албания.

Според изявлението на министър Кумбаро, международното летище на Тирана „Майка Тереза“ ще започне да осъществява и трансокеански полети до 2030 година. Тя подчерта, че новото летище във Вльора ще бъде най-голямото в страната и се очаква да бъде открито през 2025 година и да започне активна работа през 2026 година.

С разширението на авиационната инфраструктура се цели значително облекчаване на пътния транспорт в страната, особено през активния летен сезон. Освен новите летища, в ход са и сухопътните транспортни проекти за пътя Кардич – Делвина и тунела „Логара“, които свързват градовете в южната част на Албания и ще бъдат отворени през предстоящия летен сезон. За по-устойчив туризъм допринасят и инвестициите в пристанищата в Драч и Саранда, както и яхтеното пристанище в Орикум до Вльора.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: Албания, инвестиция, инфраструктура