Българският IT сектор има сериозни конкурентни предимства, смята Виктор Димитров от DXC Technology

12.09.2023 г.2 мин.

В момента българският IT сектор има сериозни конкурентни предимства спрямо другите държави в Европа, обясни регионалният директор на Глобалния център за предоставяне на услуги за Източна Европа на DXC Technology Виктор Димитров в свое интервю за БТА. Най-голямото предимство, според г-н Димитров, е цената на труда, съпоставим спрямо качеството на услугата, която българските IT специалисти извършват. Това само по себе си привлича много чужди инвестиции в сектора. 

В своето интервю г-н Димитров коментира още, че в IT сектора има недостиг на кадри, но това дава и положителни ефекти, защото кара работодателите да се стараят и да полагат повече усилия да задържат специалистите си. DXC Technology е американска корпорация, предлагаща цялостни ИТ решения, а у нас е един от най-големите работодатели с 5000 наети служители. За преодоляването на проблема с липсата на квалифицирани специалисти компанията предприема различни стъпки, сред които и активно развитие на сътрудничеството с университети у нас.

Господин Димитров разказа още, че през последните години се наблюдава тенденция на завръщане на българи от чужбина, които преди години не са можели да се развиват професионално в родината си. Според експерта страната ни трябва да направи всичко възможно да задържи водещите си позиции в този бранш, особено като се има предвид, че се нарежда в топ три в света като държава с най-много IT специалисти спрямо общия брой на населението.

Източник на снимковия материал: LinkedIn, Canva.com