INSAIT към СУ „Св. Климент Охридски“ привлече световно известни учени в сферата на алгоритмите

04.06.2024 г.3 мин.

INSAIT, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, привлече водещи учени от световно признати университети и институции, информираха за Борса.bg от economy.bg. Проф. Бернард Хойплер, д-р Амир Абуд и д-р Томаш Кочумака са сред най-изявените учени в сферата на алгоритмите, които стават част от института към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. С тяхното идване в България, страната ни се нарежда сред най-конкурентните научни центрове в света.

„Голяма наука се прави с помощта на международни екипи, а с привличането на тези учени, ние демонстрираме, че сме част от световната научна общност“, отбеляза проф. Георги Вълчев, ректор на СУ.

Тримата учени бяха представени на официално събитие в присъствието на проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, проф. Георги Вълчев, ректор на СУ, както и Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT. Сред присъстващите бе и проф. Робърт Тарджан, изобретател на някои от най-знаковите и разпространени алгоритми в света, носител на наградата „А.М.Тюринг“ за информатика.

„Развитието на INSAIT привлича внимание на международно ниво, а присъединяването на тези трима учени е новина, с която биха желали да се похвалят водещите университети в света“, коментира проф. Робърт Тарджан.

До момента проф. Бернхард Хoйплер е професор към университета „Карнеги Мелън“, САЩ, и старши изследовател в ETH Цюрих, Швейцария. Носител е на докторска степен от Масачузетския технологичен институт (MIT), където получава награда за най-добра докторска дисертация. Проф. Хoйплер има повече от 100 статии във водещи научни форуми и издания в сферата на алгоритмите. 

Д-р Амир Абуд е учен във израелския научен институт „Вайцман” и е носител  на Европейски научноизследователски грант (ERC grant). Отличен е с наградата Erdos Prize през 2024 г. за изключителни постижения. Получава докторската си степен в Станфорд. Бил е изследовател в центъра на IBM Research, САЩ. 

Д-р Томаш Кочумака е сред изследователите в института „Макс Планк“, Германия. Бил е постдокторант в Калифорнийски университет – Бъркли, САЩ. Д-р Кочумака е златен медалист от Международна олимпиада по информатика и сребърен медалист от Международната олимпиада по математика. Отличен е с наградата за млад изследовател „Кор Баайен“ през 2021 г. и с наградата „Витолд Липски“ през 2018 г.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: наука, обучение