Стартиращата компания MLC, разработваща AI продукти за гейминг индустрията, получи финансиране в размер на 4 млн. лв.

13.09.2023 г.2 мин.

Стартъпът за изкуствен интелект в областта на компютърните игри MLC получи финансиране в размер на 4 млн. лева от частни британски, немски и швейцарски инвеститори, сред които е и основателят на милиардната компания за автономно шофиране Wayve, информираха за Борса.bg от Министерството на образованието и науката (МОН). Стартъпът е основан от Камен Брестнички – изследовател в областта на изкуствения интелект (AI) в INSAIT, институт към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и Ливай Фъсел, докторант в Обединеното Кралство.

Дейността на MLC е съсредоточена в разработването на иновативен продукт, който има за цел да промени пазара на компютърните игри. По думите на Камен Брестнички, с него разработчиците ще могат да персонализират игрите си, така че да осигурят на потребителите непознато до сега преживяване.

Кариерата на г-н Брестнички в INSAIT стартира преди само 10 месеца, през които работи усърдно върху различни научни проекти. Техническите познания, придобити по време на практиката му в института, заедно с възможностите за международно сътрудничество и набиране на частни инвеститори, които той осигурява, са основополагащи за стартирането на новаторската компания за AI – МLC.

Водещото за технологията на MLC е интегрирането на генеративен изкуствен интелект при разработването на продукти за гейминг индустрията. Към момента пазарът на компютърните игри се оценява на над 200 милиарда долара, като се предвижда до 2030 г., да достигне до близо 600 милиарда долара.

В подкрепа на българските иновации и развитието на младите таланти, основателите на MLC са планирали да се присъединят към дарителите на INSAIT.

Източник на снимковия материал: INSAIT, canva.com