Програмата „Сирма Венчър Лаб. 2.0“ ще финансира проекти за ИИ, роботизация и дронове с до 400 000 евро

17.09.2023 г.2 мин.

Второто издание на програмата за финансиране на стартъпи „Сирма Венчър Лаб. 2.0“ ще предостави помощ за проекти от България и Балканския полуостров в областта на разработката и/или внедряването на изкуствен интелект (ИИ), както и на иновативни решения за роботизация и развитие на приложения за автономни летателни уреди (дронове). Всички желаещи могат да кандидатстват до 30 септември 2023 г., информира се Борса.bg от организаторите.

Партньори в програмата „Сирма Венчър Лаб. 2.0“ (Sirma Venture Lab) са българската софтуерна компания Сирма Груп и фондът за рисков капитал „Иновейшън кепитъл“ (Innovation Capital). В предходното издание на инициативата те подкрепяха проекти от определени индустрии, докато този път се търсят такива за технологични иновации в областта на ИИ, роботиката и дроновете. Участниците могат да са от целия Балкански полуостров, а предоставеното финансиране ще бъде в размер на 400 000 евро.

„Сирма винаги е заявявала интереса си към инвестиции в перспективни компании, които показват иновационен потенциал и умения за бизнес растеж“, коментира Йордан Недев, финансов директор на Сирма Груп Холдинг.

Ангел Ангелов, програмен директор от „Иновейшън кепитъл“, от своя страна споделя, че са налице редица примери за финансирани компании, които за по-малко от една година достигат от нула до 1 млн. лева оборот, както и такива, които все още не са започнали да правят приходи, но имат голям потенциал.

Крайният срок за кандидатстване е 30 септември 2023 г.

Повече информация можете да откриете ТУК.

Източник на снимковия материал: canva.com