Одобрен е първият по рода си закон за изкуствения интелект от страните членки на Европейския съюз

08.02.2024 г.2 мин.

След интензивни преговори страните членки на Европейския съюз одобриха безпрецедентен закон за регулиране на изкуствения интелект (AI), научи Борса.bg от БТА. Преди финализирането на текста по споразумението са взети под внимание опасенията и повдигнатите въпроси на държавите в съвета на ЕС. Първи законопроект е представен от Еврокомисията (ЕК) още през 2021 г.

Появата на чатбота „ЧатДжиПиТи “ (ChatGPT) на калифорнийския стартъп „ОупънЕйАй “ (OpenAI), способен да пише дисертации и да прави преводи за секунди, даде ново измерение на разглежданите текстове за закона и ускори дискусиите. Тези разработки показаха на широката публика огромния потенциал на изкуствения интелект, както и някои рискове, които крият. Сред тях са разпространението в социалните мрежи на фалшиви снимки, опасността от манипулиране на мнението и други.

„Законът за изкуствения интелект (ИИ) е важна стъпка, определяща първите правила на планетата за ИИ, които ще го направят по-безопасен и зачитащ основните права на ЕС“, коментираха от белгийското председателство.

Приемането на закон за изкуствения интелект цели да бъдат наложени глобални правила с цел опазване качеството на данните и съблюдаване законодателството за авторските права. Създадените звуци, изображения и текстове ще трябва да бъдат ясно идентифицирани като създадени от AI, a по-строги ограничения ще се прилагат само за най-мощните системи. Като високорискови такива се считат участващите в инфраструктура, образование, човешки ресурси, поддръжка на обществения ред. 

Източник на снимковия материал: canva.com

 

Тагове: ai, IT, изкуствен интелект, информационни технологии