Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Romelectro Group ще изгражда нова електропреносна мрежа в Косово 21.07.2016 г.

Румънската компания Romelectro Group подписа договор за изграждане на далекопроводи високо напрежение в Косово, след като бе избрана за изпълнител в международна тръжна процедура, проведена от Косовския енергиен, системен и разпределителен оператор на енергийния пазар (KOSST), информира за Борса.bg BalkanEngineer.com.

 

 

Инвестицията на стойност 7.5 млн. евро ще бъде финансирана от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Работата по проекта се състои в изграждане на 5 основни секции 220 kV и 110 kV електропроводи единична и двойна верига с въздушни линии и кабели, информира още румънската компания.

 

Сделката ще се реализира с участието на няколко от дъщерните дружества на Romelectro Group. Инженерните и проектантски дейности ще бъдат осигурени от Института за научни изследвания и електроинженерство (ISPE), опорните стълбове са произведени от CELPI Букурещ, а от Electromontaj Sibiu ще съдействат за изпълнението и въвеждането в експлоатация на обектите.

 

„Спечелихме този международен търг, защото имахме най-добрата оферта, както технически, така и финансово. Както вече обявихме, ние предефинирахме нашата групова корпоративна стратегия, едно от направленията в която е завръщането ни на международните пазари. Територията на бивша Югославия е от интерес за нас, защото има значителни инвестиции в нови електропроизводствени мощности или в преоборудване на вече съществуващи такива, както и в модернизиране и разширяване на преносните и разпределителните мрежи“, каза Кристиан Секотан, генерален мениджър на направлението за проектиране, обществени поръчки и строителство на румънската компания.

 

„Сключеният договор е част от по-голям портфейл от дейности, чрез които балканските страни консолидират електропреносните си системи за подобряване на качеството и безопасността на електрозахранването и осигуряване на възможност за регионална взаимосвързаност посредством интерконектори“, заяви още той.

 

Проектът е част от инвестиционна програма за надграждане на електропреносната мрежа, за която ЕБВР отпуска заем в размер на 30 млн. евро, 4.5 млн. евро се осигуряват от KOSST, а други 2 млн. евро ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна помощ. KOSST има за цел да изпълни едно от основните изисквания за членство в Европейската мрежа на електропреносните и системни оператори (Entso-E)– постигането на определено ниво на сигурност на електропреносната си мрежа.

 

За другите 2 позиции от проведения търг са определени за изпълнители Hyundai Heavy Industries Co., Balkan Petrol Energy и ABB. Те ще изпълняват дейности по доставяне на трансформатори и изграждане на подстанции, докато консултантските услуги по проекта са поверени на AF-Consult и Elia.

 

Източник на снимковия материал: give.fiu.edu, insideevs.com

HR новини

 • Луфтханза Техник София с отворена позиция за авиобояджия

  Луфтханза Техник София обяви свободна позиция за длъжност „Авиобояджия“ (Aircraft Painter). Необходимо е кандидатите да притежават компютърна грамотност, познания по английски език, както и тригодишен опит в сферата на авиобояджийството.

 • Асоциацията на автомобилните производители с нов председател

  Храбрин Иванчев е новият председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) на Общото събрание на организацията. Той пое длъжността от Александър Миланов, който бе председател три мандата.

 • Предстои есенен кариерен форум в СУ „Св. Климент Охридски“

  На 20 октомври 2020 г. Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Германо-Българската индустриално търговска камара организират есенен форум на кариерното развитие, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Инженер.БГ също ще се включи.

 • Career Show обяви Топ 100 на HR професионалистите в България

  Малко след обявяването на 50-те най-добри работодатели в страната, Career Show стартира индекса „Топ 100 HR професионалисти в България“, чиято цел бе да се откроят личностите, които стоят зад създаването на най-добрите екипи и работна атмосфера у нас.

 • Един работен ден на Райна Върбанова от Сентилион

  Днешният гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ завършва образование в сферата на хуманитарните науки, но съдбата я отвежда в света на високотехнологичното оригинално оборудване. Сферата си на дейност тя възприема като извор на вдъхновение.

 • Career Show ще излъчи Топ 100 на HR професионалистите в България

  Career Show стартира индекса „Топ 100 HR професионалисти в България", съобщиха за Борса.bg организаторите. Целта на индекса е да покаже кои личности стоят зад създаването на най-добрите екипи и работна атмосфера у нас.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6