Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

IT секторът в Сърбия регистрира повишени нива на инвестиции 26.05.2020 г.

In English   In Macedonian   In Romanian   In Serbian

 

IT секторът в Сърбия отбелязва дългосрочен растеж, разраствайки се на международните пазари основно чрез експорта на IT услуги, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Браншът регистрира напредък и на вътрешния пазар, достигайки инвестиции от над 80 евро на глава от населението.

 

 

Въпреки че тези цифри са все още далеч от средното ниво на IT инвестициите в Европейския съюз от 800 евро на глава от населението, до 2025 г. инвестициите в IT сектора в Сърбия могат да достигнат до 150 евро, при запазване на текущото ниво на растеж. Тази положителна тенденция е също показател за потенциала за дигитална трансформация на сръбския пазар, с помощта на въвеждането на целеви държавни мерки.

 

В Сърбия редица градове се превръщат в IT центрове, най-развитите сред които са Нови Сад, Белград, Крагуевац и Ниш, следвани от Суботица и Зренянин. Към момента 8 от 10 софтуерни компании в страната са чуждестранна собственост.

 

Източник на снимковия материал: pexels.com

HR новини

 • Проф. Димитър Аличков оглави Българската асоциация по водите

  Проф. д-р инж. Димитър Аличков бе избран за председател на Българска асоциация по водите (БАВ) на провелото се на 29 юни 2020 г. Общо отчетно-изборно събрание на асоциацията. Той пое длъжността от дългогодишния председател на БАВ инж. Иван Иванов.

 • „Дни на кариерата“ през октомври в ТУ-Габрово

  И тази година националният форум „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ ще събере студенти и млади специалисти с работодатели от сектора в Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово), научи Борса.bg от учебното заведение.

 • Един работен ден на инж. Димитър Георгиев от Костал

  Вижте какво разказа пред екипа ни Димитър Георгиев – инженер-конструктор „Инструментална екипировка“ в Костал България Аутомотив за своята отговорна, но едновременно с това изпълнена с вълнуващи предизвикателства работа...

 • Инженер.bg пита: „Home office“ или работа в офиса?

  Кризисната ситуация ни показа, че дистанционната работа не само е възможна за много от компаниите в сектора, но и може да бъде ефективна. Затова днес си задаваме въпроса „Оформят ли се нови тенденции в начина на работа в техническия сектор?“.

 • Един работен ден на инж. Петя Симеонова от БКК 95

  Работата в сферата на машиностроенето е истинско вдъхновение за инж. Петя Симеонова от БКК 95. Повече за работния ден и привързаността ѝ към инженерната професия, ще научите от самата нея в качеството ѝ на гост в рубриката ни „Един работен ден на...“.

 • Нови вакантни работни позиции обяви Айгер Инженеринг

  Търсите ли нови предизвикателства в областта на машиностроенето? Мечтаете ли да станете част от екип, създаващ иновативни бутикови технически решения? Ако Вашият отговор е „Да“, то не пропускайте да станете част от семейството на Айгер Инженеринг.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6