Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Над 2000 сгради ще бъдат проучени за слънчев потенциал в София 25.05.2023 г.

Повече от 2000 сгради предстои да бъдат проучени за слънчев потенциал за производство на електричество от ВЕИ. Проучването ще бъде представено в Столичната община, научи Борса.bg от БТА. На събитието ще бъде представено и изпълнението на проекта „Слънчеви градове“ (Solar cities), финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI). В пресконференцията ще участват Десислава Билева, заместник-кмет на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“, и доц. д-р Стелиян Димитров, ръководител катедра „Картография и географски информационни системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

Проектът има за цел да подпомогне процеса по оползотворяване на потенциала на покривните пространства в градовете за повече производство на електричество от фотоволтаични инсталации, както и насърчаването и улесняването на инвестициите във фотоволтаични инсталации от местното население, бизнеса и обществените институции. 

 

От началото на т.г. в рамките на проекта чрез дронове са заснети покривните пространства на всички сгради на територията на районна администрация „Люлин“, 10 микрорайона, кв. Обеля, част от районна администрация „Връбница“ и ж.к. Надежда, част от районна администрация „Надежда“. Общата площ на заснетите територии е 42.3 km², което представлява около 10% от територията на Столична община.

 

Общо в трите района са заснети 5784 сгради с площ на покривните пространства от 11.51 km². Всички заснети сгради са визуализирани на специално разработена платформа. А чрез вписване на точния адрес на имота и маркиране на сградата, може да се получи информация за прогнозното годишно количество енергия, което да се генерира от соларните панели. Информацията може да бъде използвана и за изграждането на битови фотоволтаични системи.

Проектът е със срок на изпълнение до декември 2023 г.

 

Източник на снимковия материал: canva.com 

 

HR новини

 • България е водеща в Европа по жени специалисти в сектор ИКТ

  Анализ на Евростат показва, че работещите като специалисти по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) са около 9.4 милиона души в Европейския съюз, което представлява 4.6% от общата работна сила в ЕС.

 • Career Show с анализ на топ 5 най-търсените IT специалисти

  На 18 и 19 май т.г. предстои да се проведе кариерното събитие за IT професионалисти Career Show Tech 2023. В тази връзка организаторите изготвиха анализ на топ 5 най-търсените IT специалисти от водещите работодатели.

 • Маркетплейс платформата Flip България с нов управител

  Вера Петрова е новоназначеният управител на маркетплейс платформата за търговия с реновирани и сервизирани телефони Flip България, научи Борса.bg от Economy.bg. Г-жа Петрова притежава над 15 години опит в продажбите и бизнес развитието.

 • Обявиха най-влиятелните ИТ личности в България за 2023 г.

  Победителите в годишния индекс на Career Show ,,Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България" станаха ясни в края на месец април. За да бъдат избрани, кандидатите от ИТ сектора в България се състезаваха за гласовете на публиката.

 • Леони България с нов управляващ директор

  Андрей Косоухов заема длъжността директор на Леони България, научи Борса.bg от Economy.bg. Той има висше образование в сферата на икономиката и опит на ръководни позиции повече от 17 години, като част от тях са в компанията Леони.

 • Предстои двудневно кариерно изложение в Стара Загора

  На 28 и 29 април т.г. ще се състои първото по рода си кариерно изложение „WorkIn Stara Zagora", организирано от община Стара Загора, научи Борса.bg от БТА. По време на двудневния форум ще бъде дадена възможност за среща между търсещите и предлагащите работа.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6