Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Втора електроцентрала на биогаз заработи в Македония 26.02.2016 г.

Земеделската компания от Битоля, Македония ZIK Pelagonija, отвори електроцентрала, работеща на биогаз в село Новаци в региона на Пелагония, научи Борса.bg от Balkan Green Energy News. Новата електрическа мощност се захранва от биогаз, получаван от естествената ферментация на биоразградими отпадъчни материали, получавани от кравефермата в близост до централата, собственост на същата компания. Общата стойност на съоръжението е 9,78 млн. евро.

 

 

На церемонията по официалното откриване министърът на земеделието, горите и водите на Македония Михаил Цветков (Mihail Cvetkov) изрази надежда, че броят на подобните проекти ще нараства в бъдеще, а държавата ще може да осигури финансиране за повече от тях.

 

От ZIK Pelagonija декларираха намеренията си да продължат да изграждат централи на биогаз в близост до фермите за животни, които експлоатират, като следващата им цел е 3 мегаватова мощност до ферма в село Породин, която да използва произведената топлинна енергия за отопление на две стъклени оранжерии.

 

 

Захранваната от биогаз електроцентрала вече е регистрирана в националния регистър на съоръженията, генериращи електричество на базата на възобновяеми енергийни източници. Генераторът на електроцентралата, който е с инсталирана мощност от 2 MW, е вторият от вида си в Македония, след този в топлоелектрическата централа, експлоатирана от Elektro Šarri DOOEL.

 

Източник на снимковия материал:macedoniaonline.eu, juwi.in

HR новини

 • Schneider Electric стартира програма за подкрепа на своя екип

  Лидерът в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията Schneider Electric обяви старта на допълнителна програма за подкрепа на служителите си и техните семейства, научи Борса.bg от Шнайдер Електрик България.

 • На 15 януари стартира новият дискусионен клуб на ManpowerGroup

  В него специалисти на водещата HR компания ManpowerGroup България ще споделят за пръв път анализите от регулярното ни проучване SATR за тенденциите в заплатите и допълнителните придобивки за първата половина на 2022 г.

 • Стартира кандидатстването за EGO Awards 2022

  Фирми от всички сфери могат да кандидатстват в разнообразни категории – конкретни за компании и продукти по сектори и общи категории за бизнес процеси. Възможност за отличие имат доказани фирми, стартъпи, НПО и представители на публичния сектор.

 • ManpowerGroup България зарадва деца в нужда с коледни подаръци

  ManpowerGroup България подкрепи децата от „Специално училище за ученици с увреден слух Свети Иван Рилски“, гр. Търговище. По-рано през 2021 г. компанията предостави на малчуганите своите стари офис мебели, които да запълнят и украсят класните им стаи.

 • Константин Конов поема управлението на Роберт Бош за България

  Конов до момента заемаше длъжността управляващ директор на Бош Инженеринг Център София и ще ръководи подразделенията: Автомобилно оборудване, Термотехника, Електроинструменти, Сградни технологии и Инженеринг Център София.

 • Инж. Боряна Манолова поема ръководството и на Siemens Украйна

  Главният изпълнителен директор на Siemens България инж. д-р Боряна Манолова ще поеме и ръководството на Siemens Украйна в допълнение към настоящата ѝ позиция. Тя ще замени на поста Мачей Зелински, който ще ръководи Siemens Полша.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6