Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Факом е увеличил износа си с 89% през първото полугодие 05.08.2022 г.

In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

 

През първите шест месеца на тази година северномакедонският производител на стоманени конструкции Facom  (Факом)е продал стоки за 10.4 млн. евро, което е с 43% повече в сравнение със същия период на миналата година, научи Борса.bg от Balkanengineer.com.

 

 

В същото време се отчита голям ръст от дори 79% в приходите от износ и продажби на Facom на външните пазари, които достигат 8.85 млн. евро. Цели 85% от общите приходи от продажби на Facom за първите шест месеца са реализирани от продажби на външни пазари.

 

Големият ръст на износа отчасти се дължи на скока на цените на суровините през този период, които са почти два пъти по-високи спрямо миналата година.

 

От продажби на вътрешния пазар Facom реализира приходи от 1.5 млн. евро, което е с 32% по-малко спрямо миналата година, а оперативните разходи на компанията за този период са нараснали с 44%, достигайки 10.64 млн. евро. Вследствие на високия ръст на цените на много суровини, разходите на Facom за тях са се почти удвоили (95%), достигайки 6.2 млн. евро. В същото време разходите за служители на компанията се увеличават с 10% и възлизат на 3.17 млн. евро.

 

Оперативната печалба на компанията през първото полугодие е близо 76 000 евро и е с 14% по-ниска от предходната година. Доминиращ собственик на Факом е компанията Репроуанлимитед, която притежава над 97% от акциите, като около 2.7% от акциите са собственост на местни акционери.

 

Източник на снимковия материал: unsplash.com

HR новини

 • Начело на SAP България застава Здравко Пешаков

  Здравко Пешаков e новият управляващ директор на SAP България, научи Борса.bg. По-този начин компанията предприема целенасочена стъпка към излъчването на динамичен лидер в България, който притежава богат опит и експертиза.

 • В Интер Експо Център се проведе HR week 2022

  От 11 до 15 юли се проведе HR week 2022 в Интер Експо Център –София, научи Борса.bg. Oрганизатор на събитието бе To The Top agency. В рамките на форума се проведоха 4 семинара с доказани професионалисти в конкретните области, които споделиха повече за трудностите.

 • Career Show организира дискусионен форум за работата от вкъщи

  На 21 юли 2022 г. се проведе онлайн събитието Remote, организирано от Career Show и насочено към дистанционната работа. Основната тема бе новото „нормално“ и дали офис атмосферата може да бъде заменима? Водещи работодатели споделиха съвети.

 • Качествата на добрия HR специалист според NSR – HR & Consulting

  Терминът „управление на човешките ресурси“ описва мениджмънта и развитието на служителите в една организация. Тук се включват всички дейности, които са свързани с управлението на човешкия капитал в организацията.

 • С празнична церемония Manpower България откри новия си офис

  В края на месец юни т.г. Manpower България организира празнична церемония по случай откриването на новия си офис в гр. София, научи Борса.bg. Събитието се състоя в Бизнес център GORA(Green Office and Residential Area), където е и новооткритият им офис.

 • Социална кампания на Career Show стимулира мотивацията

  За втора година екипът на Career Show обединява родни популярни лица в социалната си кампания под наслов #СтигаМрънка, научи Борса.bg. Известни личности, творци и инфлуенсъри се включиха в инициативата, която цели да провокира хората в посока развитие.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6