Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Факом е увеличил износа си с 89% през първото полугодие 05.08.2022 г.

In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

 

През първите шест месеца на тази година северномакедонският производител на стоманени конструкции Facom  (Факом)е продал стоки за 10.4 млн. евро, което е с 43% повече в сравнение със същия период на миналата година, научи Борса.bg от Balkanengineer.com.

 

 

В същото време се отчита голям ръст от дори 79% в приходите от износ и продажби на Facom на външните пазари, които достигат 8.85 млн. евро. Цели 85% от общите приходи от продажби на Facom за първите шест месеца са реализирани от продажби на външни пазари.

 

Големият ръст на износа отчасти се дължи на скока на цените на суровините през този период, които са почти два пъти по-високи спрямо миналата година.

 

От продажби на вътрешния пазар Facom реализира приходи от 1.5 млн. евро, което е с 32% по-малко спрямо миналата година, а оперативните разходи на компанията за този период са нараснали с 44%, достигайки 10.64 млн. евро. Вследствие на високия ръст на цените на много суровини, разходите на Facom за тях са се почти удвоили (95%), достигайки 6.2 млн. евро. В същото време разходите за служители на компанията се увеличават с 10% и възлизат на 3.17 млн. евро.

 

Оперативната печалба на компанията през първото полугодие е близо 76 000 евро и е с 14% по-ниска от предходната година. Доминиращ собственик на Факом е компанията Репроуанлимитед, която притежава над 97% от акциите, като около 2.7% от акциите са собственост на местни акционери.

 

Източник на снимковия материал: unsplash.com

HR новини

 • Джакопо Андреозе ще застане начело на Angelini Pharma

  Начело на фармацевтичната компания Angelini Pharma предстои да застане Джакопо Андреозе, научи Борса.bg от Karieri.bg. Компанията работи в областта на мозъчното здраве, психичното здраве, епилепсията и потребителското здравеопазване.

 • Кока-Кола ХБК България има нов директор „Техническа функция“

  Ренато Беритич поема позицията директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България, научи Борса.bg от Actualno.bg. Една от главните цели на новият директор е да наеме близо 450 професионалисти, които да отговарят за различните дейности в производството.

 • Visteon избра Велизар Димов за поста вицепрезидент „Инженеринг“

  Г-н Велизар Димов зае поста вицепрезидент „Инженеринг“ за Европа на глобалната компания, специализирана в автомобилните технологии, Visteon, като той е първият българин, който ще ръководи инженеринговите ѝ дейности, научи Борса.bg от Economy.bg.

 • Менпауър България излъчи юбилеен епизод на Клуб HR навигатор

  На 29 октомври Менпауър България излъчи 10-ти юбилеен епизод на Клуб HR навигатор, научи Борса.bg от компанията. Дискутираната тема бе за кариерното ориентиране на младежите и рецептата за успешен старт в професионалната им кариера.

 • Какво сочи проучване на Career Show за заплащането в ИТ сектора

  Career Show проведе проучване за удовлетвореността от работното място, което разглежда перспективите за развитие в ИТ сектора, съобщиха за Борса.bg от организацията. Анализът на резултатите разкрива интересни детайли.

 • Предстои двудневното онлайн събитие Career Show Tech 2022

  На 29 и 30 ноември 2022 г. ще се проведе двудневното онлайн събитие Career Show Tech 2022, в което представители от световни ИТ компании ще бъдат специални гост лектори, съобщиха за Борса.bg организаторите от Career Show.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6