Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Тенденции и нагласи в минната индустрия за 2016 г. 23.07.2016 г.

От Българската стопанска камара (БСК) информираха за Борса.bg, че българските добивни компании запазват своята увереност в устойчивото развитие на бранша през настоящата година. Малко повече от половината от тях са умерени оптимисти за бизнес климата в България, включително и в минната индустрия за 2016 г. „Тази позиция се подсилва и от тенденцията за намаление на корупционния натиск върху минерално-суровинната индустрия”, допълниха от камарата.

 

 

Камарата посочва данни, получени от вътрешно проучване сред членовете на Българска минно-геоложка камара (БМГК), което бе проведено в рамките на Общото й събрание т.г.

 

Прогнозните планове за 2016 г. на компаниите от този сектор сочат, че около 43% планират мерки за растеж или за запазване на нивата от 2015 г. В това число се включват членове на БМГК, които или планират увеличаване на производството, или запазване на нивата от 2015 г., или увеличаване на инвестиционната си програма. „Сумарният резултат говори за стремеж за укрепване на пазарния им дял и за отговорно управление на компаниите”, заявяват от БСК.

 

В допълнение 14% от отговорилите предвиждат увеличение на персонала в резултат на очакванията им за нарастване обема от работа, включително и 16% от СОТ компаниите, които заявяват, че търсят нови канали за продажба.

 

По отношение на инвестициите, най-много от анкетираните компании планират през 2016 г. да инвестират в ново оборудване – около 15%. Подобряване условията на труд и повишаване квалификацията на персонала ще направят 14% от анкетираните. 11% смятат да предприемат дейности по подобряване на енергийната ефективност, а във връзка с опазването на околната среда мерки ще вземат около 10%.

 

Източник на снимковия материал: БСК

HR новини

 • Какво ново предстои да видим на Career Show 2020

  Career Show 2020 предстои на 24 ноември в зала Арена Армеец в столицата. „Освен над 100 български работодатели, търсещи активно нови попълнения за техните екипи, сме Ви подготвили и страхотна програма с ТОП лектори.“, споделиха за Борса.bg организаторите.

 • Надградете знанията си с Energy University на Schneider Electric

  „Energy University включва над 200 сертифицирани безплатни курса на 13 езика. Обученията обхващат пазари и индустрии, представляващи 72% от енергийното потребление в целия свят“, коментираха от Шнайдер Електрик България.

 • Един работен ден на Иван Терзиев от R&M България

  Днешният гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ е студент, който съвсем наскоро стартира своята кариера като част от екипа на Райхле и Де-Масари България Пръдакшън (R&M), след като премина успешно първото издание на Инженерната академия на R&M България.

 • Един работен ден на инж. Петя Колева от АК Магнит

  Какво е необходимо за успешния професионален път на един млад специалист? Отговор потърсихме от една млада и усмихната дама, чието кариерно израстване преминава в утвърдената производствена компания АК Магнит.

 • Екипът на Луфтханза Техник София Ви очаква на Тук-Там Кошер 2020

  Луфтханза Техник София ще вземе участие на кариерното събитие Тук-Там Кошер 2020, което ще се проведе на 17 септември 2020 г. от 10:00 до 17:00 ч. в Интер Експо Център, в гр. София. Тук-Там Кошер ще се проведе и онлайн и ще бъде достъпно от всяка точка на света.

 • Асоциацията на автомобилните производители с нов председател

  Храбрин Иванчев е новият председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) на Общото събрание на организацията. Той пое длъжността от Александър Миланов, който бе председател три мандата.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6