Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Тенденции и нагласи в минната индустрия за 2016 г. 23.07.2016 г.

От Българската стопанска камара (БСК) информираха за Борса.bg, че българските добивни компании запазват своята увереност в устойчивото развитие на бранша през настоящата година. Малко повече от половината от тях са умерени оптимисти за бизнес климата в България, включително и в минната индустрия за 2016 г. „Тази позиция се подсилва и от тенденцията за намаление на корупционния натиск върху минерално-суровинната индустрия”, допълниха от камарата.

 

 

Камарата посочва данни, получени от вътрешно проучване сред членовете на Българска минно-геоложка камара (БМГК), което бе проведено в рамките на Общото й събрание т.г.

 

Прогнозните планове за 2016 г. на компаниите от този сектор сочат, че около 43% планират мерки за растеж или за запазване на нивата от 2015 г. В това число се включват членове на БМГК, които или планират увеличаване на производството, или запазване на нивата от 2015 г., или увеличаване на инвестиционната си програма. „Сумарният резултат говори за стремеж за укрепване на пазарния им дял и за отговорно управление на компаниите”, заявяват от БСК.

 

В допълнение 14% от отговорилите предвиждат увеличение на персонала в резултат на очакванията им за нарастване обема от работа, включително и 16% от СОТ компаниите, които заявяват, че търсят нови канали за продажба.

 

По отношение на инвестициите, най-много от анкетираните компании планират през 2016 г. да инвестират в ново оборудване – около 15%. Подобряване условията на труд и повишаване квалификацията на персонала ще направят 14% от анкетираните. 11% смятат да предприемат дейности по подобряване на енергийната ефективност, а във връзка с опазването на околната среда мерки ще вземат около 10%.

 

Източник на снимковия материал: БСК

HR новини

 • Луфтханза Техник София с отворена позиция за авиобояджия

  Луфтханза Техник София обяви свободна позиция за длъжност „Авиобояджия“ (Aircraft Painter). Необходимо е кандидатите да притежават компютърна грамотност, познания по английски език, както и тригодишен опит в сферата на авиобояджийството.

 • Асоциацията на автомобилните производители с нов председател

  Храбрин Иванчев е новият председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) на Общото събрание на организацията. Той пое длъжността от Александър Миланов, който бе председател три мандата.

 • Предстои есенен кариерен форум в СУ „Св. Климент Охридски“

  На 20 октомври 2020 г. Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Германо-Българската индустриално търговска камара организират есенен форум на кариерното развитие, информираха за Борса.bg от учебното заведение. Инженер.БГ също ще се включи.

 • Career Show обяви Топ 100 на HR професионалистите в България

  Малко след обявяването на 50-те най-добри работодатели в страната, Career Show стартира индекса „Топ 100 HR професионалисти в България“, чиято цел бе да се откроят личностите, които стоят зад създаването на най-добрите екипи и работна атмосфера у нас.

 • Един работен ден на Райна Върбанова от Сентилион

  Днешният гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ завършва образование в сферата на хуманитарните науки, но съдбата я отвежда в света на високотехнологичното оригинално оборудване. Сферата си на дейност тя възприема като извор на вдъхновение.

 • Career Show ще излъчи Топ 100 на HR професионалистите в България

  Career Show стартира индекса „Топ 100 HR професионалисти в България", съобщиха за Борса.bg организаторите. Целта на индекса е да покаже кои личности стоят зад създаването на най-добрите екипи и работна атмосфера у нас.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6