Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Северна Македония инвестира в LNG терминала в Александруполис 14.04.2021 г.

In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

 

Македонските държавни компании National Energy Resources (NER) и ESM подписаха Меморандуми за сътрудничество за инвестиции в проекта за изграждане на плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG) и газова централа край гр. Александруполис в Гърция, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 

 

Северна Македония планира да инвестира над 380 млн. евро в 25% дял в електроцентралата с мощност 800 MW и 370 млн. евро в 10% дял в терминала за втечнен природен газ, заяви министър-председателят на страната Зоран Заев на пресконференция, излъчена в YouTube канала на правителството на Северна Македония.

 

NER е подписала договор за сътрудничество с Елени Асмина Копелузос от гръцката компания Gastrade, разработваща LNG терминала, за придобиване на дял от него.

 

От друга страна, ESM е сключила споразумение с Gastrade за резервиране на капацитет на терминала за период от 15 години, както и меморандум за сътрудничество с Damco Energy за закупуване на 25% дял в газовата електроцентрала.

 

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис, който се очаква да започне да функционира в началото на 2023 г., ще включва плаващ блок за съхранение и регазификация на LNG, който ще бъде нов, независим енергиен портал за пазарите в Югоизточна и Централна Европа. Съоръжението ще има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 170 000 m3, както и годишен капацитет за доставка от 5.5 млрд. m3.

 

Източник на снимковия материал: freepik.com

HR новини

 • ManpowerGroup представя кариерните очаквания на младите таланти

  Кое е най-важното за младите хора при избора на работодател? Какво очакват студентите от бъдещите си ръководители? Разберете на онлайн събитието „Кариерните очаквания на младите таланти“ на 19 май от 18:00 ч.

 • Джи Пи Груп отново отваря вратите си за стажанти

  Джи Пи Груп обяви, че ще стартира своята стажантска програма, за която набира кандидати в София, Бургас, Шумен и Пловдив. Основната цел на стажа е да подкрепи студентите по пътя на тяхното образование, предоставяйки им практически опит в реална среда.

 • Един работен ден на Моника Пейчева от АК Магнит

  Новият гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ – Моника Пейчева, вече повече от 4 години работи като машинен оператор във водещата производствена компания АК Магнит. Вижте какво сподели тя пред екипа ни в следващите редове...

 • Обявиха 100-те най-влиятелни ИТ личности в България

  Обявени са победителите в класацията на Career Show Index „Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”. Класацията има за цел да даде гласност на добрите примери в ИТ индустрията у нас и да поощри личностите, които полагат усилия, за да развиват сектора.

 • Нора Бешкова е новият мениджър „Търговски маркетинг“ на Девин

  Нора Бешкова поема позицията мениджър „Търговски маркетинг“ на Девин ЕАД. Тя ще ръководи и развива присъствието на марките DEVIN, Granini и Red Bull в над 35 000 обекта от търговската мрежа в цялата страна, научи Борса.bg от дружеството.

 • Сентилион внедрява нова cloud базирана ERP система

  „В един проект, който ще обхване всички отдели в компанията, ще оптимизираме, обновим и надградим съществуващите и установени практики в Сентилион, за да докажем за пореден път, че иновацията е в сърцата на всички служители“, коментираха от Сентилион.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6