Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Промишлеността и строителството у нас с висок старт за 2019 г. 21.03.2019 г.

2019 г. започва с висок старт в секторите на промишлеността и строителството. През януари и в двете области е отчетен ръст спрямо декември през изминалата година, научи Борса.bg.

 

 

В областта на промишлеността е регистрирано увеличение с 3.2% спрямо декември 2018 г. и с 2.8% спрямо януари 2018 г. При добивната промишленост е отчетен ръст с 12.4%, при преработващата – 4.1% и при пpoизвoдcтвoтo и paзпpeдeлeниeтo нa eлeĸтpичecĸa и тoплoeнepгия и гaз – 2.1% за януари 2019 г. в сравнение с декември 2018 г.

 

Данните на годишна база в сектора на промишлеността също отчитат покачване: 16.4% за дoбивнaтa пpoмишлeнocт и 2.9% за пpepaбoтвaщaтa пpoмишлeнocт.

 

И строителният сектор е нараснал с 1.5% през януари 2019 г. спрямо декември 2018 г. Гражданско-инженерното строителство се е увеличило с 2.8%, а сградното с 0.6% спрямо декември 2018 г. На годишна база сградното строителство бележи ръст от 4.6%, а гражданското-инженерното строителство се е повишило с 4%.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

HR новини

 • Етем България успешно приключва проект за обучение на персонала

  ЕТЕМ е една от водещите фирми за екструдиране на алуминий в Югоизточна Европа и е първата компания, напълно интегрираща процеса на проектиране и производство на архитектурни системи и алуминиеви профили за промишлени приложения в Гърция.

 • Препоръчай хардуерен инженер и вземи бонус от ITEAM Bulgaria

  От години екипът на Инженер.БГ чрез своята Инженерна борса помага на специалистите у нас и на Балканите да открият мечтаното работно място, а за първи път имаме удоволствието да работим с компания, която използва иновативен метод за подбор – референцията от приятел.

 • Запознайте се със сертификационната програма на БАУХ

  Сертификационната програма на БАУХ има за цел да наложи професионални стандарти за управление на човешки ресурси, чрез които които да подпомогне бизнеса в стремежа му към по-добри резултати и по-мотивирани и ефективни екипи.

 • ВИТТЕ Аутомотив България разкрива нови работни места в Русе

  Преди броени дни ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД откри новата си производствена база на завода в гр. Русе. Инвестицията ще разкрие над 350 нови работни места, с което общият брой на работещите в българското дружество ще надхвърли 1 300 души.

 • Един работен ден на инж. Куфаров от Либхер-Транспортейшън

  Как протича работният ден на един машинен инженер с повече от 15 години професионален опит? Кои са препятствията, които се изпречват на пътя му, и как ги преодолява? Вижте какво разказа инж. Георги Куфаров от Либхер-Транспортейшън Системс Марица.

 • VOSS търси да назначи 400 работници до края на 2019 г.

  Немската компания VOSS Automotive, която придоби бившия завод на Great Wall в област Ловеч, търси да назначи 400 работници – предимно машинни оператори и инженери, до края на тази година. От VOSS планират да назначат общо около 1000 служители.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6