Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Макпетрол представи силни финансови резултати в началото на т.г 10.08.2022 г.

In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

 

За периода януари-юни 2022 г. Макпетрол АД (Скопие, Северна Македония) е постигнала общ приход в размер на 16.33 млрд. денара, което е с 7.43 млрд. денара повече от миналогодишната стойност, научи Борса.bg от Balkanengineer.com.

 

 

На тримесечно ниво общите приходи през 2022 г. растат и надминават нивата отпреди пандемията, до голяма степен поради повишаването на цените на петролните продукти.

 

В структурата на приходите с най-голям дял (98.60%) са приходите от продажби, от които 93.41% са реализирани от продажби на вътрешния пазар, а само 5.19% са реализирани от продажби на външния пазар.

 

Увеличението на приходите спрямо миналата година се дължи най-вече на увеличените приходи от търговия на дребно (с 58.47%).

 

Общите разходи, реализирани през 2022 г., са в размер на 15.74 млрд. денара, което представлява увеличение спрямо миналата година със 7.07 млрд. денара или с 81.52%, което се дължи предимно на увеличените разходи за покупна стойност на търговски стоки от 90.15%.

 

В резултат на приходите и разходите, в края на периода компанията постига положителни финансови резултати, изразени чрез печалба преди данъци в размер на 585 млн. денара, което е повече от два пъти повече от реализираната печалба за шестте месеца на миналата година, когато възлизаше на 223 млн. денара.

 

Източник на снимковия материал: unsplash.com

HR новини

 • Джакопо Андреозе ще застане начело на Angelini Pharma

  Начело на фармацевтичната компания Angelini Pharma предстои да застане Джакопо Андреозе, научи Борса.bg от Karieri.bg. Компанията работи в областта на мозъчното здраве, психичното здраве, епилепсията и потребителското здравеопазване.

 • Кока-Кола ХБК България има нов директор „Техническа функция“

  Ренато Беритич поема позицията директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България, научи Борса.bg от Actualno.bg. Една от главните цели на новият директор е да наеме близо 450 професионалисти, които да отговарят за различните дейности в производството.

 • Visteon избра Велизар Димов за поста вицепрезидент „Инженеринг“

  Г-н Велизар Димов зае поста вицепрезидент „Инженеринг“ за Европа на глобалната компания, специализирана в автомобилните технологии, Visteon, като той е първият българин, който ще ръководи инженеринговите ѝ дейности, научи Борса.bg от Economy.bg.

 • Менпауър България излъчи юбилеен епизод на Клуб HR навигатор

  На 29 октомври Менпауър България излъчи 10-ти юбилеен епизод на Клуб HR навигатор, научи Борса.bg от компанията. Дискутираната тема бе за кариерното ориентиране на младежите и рецептата за успешен старт в професионалната им кариера.

 • Какво сочи проучване на Career Show за заплащането в ИТ сектора

  Career Show проведе проучване за удовлетвореността от работното място, което разглежда перспективите за развитие в ИТ сектора, съобщиха за Борса.bg от организацията. Анализът на резултатите разкрива интересни детайли.

 • Предстои двудневното онлайн събитие Career Show Tech 2022

  На 29 и 30 ноември 2022 г. ще се проведе двудневното онлайн събитие Career Show Tech 2022, в което представители от световни ИТ компании ще бъдат специални гост лектори, съобщиха за Борса.bg организаторите от Career Show.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6