Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Македония с електронна система за разрешително за строеж 30.06.2017 г.

Електронна система за издаване на разрешително за строеж е внедрена в съседна Македония, информираха за Борса.bg от Камара на архитектите в България (КАБ). Иновацията е въведена през 2014 г. и значително намалява административната тежест и корупцията при този вид обществени услуги.

 

Югозападната ни съседка намира успешно решение за тежките процедури при издаване на разрешително за строеж, като въвежда изцяло онлайн платформа, през която преминават необходимите документи на всеки етап от процеса. „По този начин документацията и развитието на дадено искане е видимо за всички участници в процеса, сред които са и немалко институции, като по този начин се избягват обемните хартиени архиви, намалява се времето за издаване на документа и значително се редуцират корупционните практики”, разказват от КАБ, които са посетили македонските си колеги, за да научат повече за удобната система.

 

При въвеждането ѝ страната печели най-високата награда на международния независим сайт Doing Business. Същата система е интегрирана по-късно и в Грузия.

 

Повече за електронната система за издаване на разрешително за строеж можете да видите ТУК.

 

Източник на снимковия материал:pexels.com

HR новини

 • Стартира HR Академията на Atos

  В края на февруари стартира HR Академията на Atos, научи Борса.bg от организаторите. Академията ще включва 15 лекции на интересни HR теми – Employer branding, Recruitment and Sourcing, Payroll, Workforce mangement, Learning and Development и много други.

 • ЧЕЗ България получи награда от Employer Branding Awards 2021

  За поредна година ЧЕЗ България взе участие в Годишните награди на b2b Media – Employer Branding Awards 2021. В тазгодишното издание компанията зае трето място в категорията Employer Branding Innovation in Pandemic със своя проект „Енергия за бъдещето“.

 • Един работен ден на Полина Христова от Top Skills Recruiment

  Какво е необходимо, за да бъде процесът по подбор на кадри възможно най-ефективен? Ние можем дадем отговор – нужен е умел медиатор между работодателите и кандидатите. Тази амбициозна, но интригуваща професионална роля успешно изпълнява Полина Христова.

 • Отличиха HR стратегията на R&M България Производство

  На онлайн церемония, която се прове на 12 февруари 2021 г., производствената компания Райхле и Де-Масари България Пръдакшън бе удостоена с приза „HR стратегия на годината“ в конкурса Employer Branding Awards 2021 на B2B Media.

 • Schneider Electric България с приз от Employer Branding Awards

  Schneider Electric България завоюва второ място в категорията Employer of the Year на годишните награди Employer Branding Awards 2021 на b2b Media. Наградите отличават постиженията в областта на изграждането и утвърждаването на работодателския бранд.

 • Каква е била детската мечта на инж. Димитров от Агрополихим?

  Ако между работата и хобито си можем да сложим знак за равенство, а професията надминава очакванията ни, то сме от онези щастливци, които смело могат да заявят, че са реализирали своята детска мечта. Точно както госта в рубриката ни „Ако (не) бях инженер…“.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6