Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

До края на април настройват суперкомпютъра „Дискавърър“ 16.04.2021 г.

До края на април т.г. се очаква да продължи настройката и тестовете на системите на българския суперкомпютър „Дискавърър“, който е част от мрежата на Euro HPC, съобщи Tbmagazine.net. Над 30 специално създадени програми ще осигурят работата на „Дискавърър“ и ще спомогнат за използването на максималната мощност на машините, както и за реализирането на разнообразни изследвания.

 

 

В ефира на БНТ председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев обяви, че суперкомпютърът ще прави анализи на геоложката устойчивост на региони, ще изследва и симулира устойчивостта на строителни елемети върху земетръсно въздействие и посочи, че пиковата му мощност е 6 петафлопа.

 

Освен това „Дискавърър“ ще помогне за развитието на проекти в сфери като биоинформатиката, фармацията, молекулярната динамика и механиката, квантовата химия и биохимия, изкуствения интелект, персонализираната медицина, биоинженерството, прогнозирането на времето, борбата с климатичните промени и др.

 

Европейската инвестиция в „Дискавърър“ възлиза на 4 млн. евро, а допълнителни 7.5 млн. евро представлява съфинансирането от страна на България. Осигурени са средства и за издръжка за първите пет години от експлоатацията на суперкомпютъра.

 

Източник на снимковия материал: freepik.com

HR новини

 • ManpowerGroup представя кариерните очаквания на младите таланти

  Кое е най-важното за младите хора при избора на работодател? Какво очакват студентите от бъдещите си ръководители? Разберете на онлайн събитието „Кариерните очаквания на младите таланти“ на 19 май от 18:00 ч.

 • Джи Пи Груп отново отваря вратите си за стажанти

  Джи Пи Груп обяви, че ще стартира своята стажантска програма, за която набира кандидати в София, Бургас, Шумен и Пловдив. Основната цел на стажа е да подкрепи студентите по пътя на тяхното образование, предоставяйки им практически опит в реална среда.

 • Един работен ден на Моника Пейчева от АК Магнит

  Новият гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ – Моника Пейчева, вече повече от 4 години работи като машинен оператор във водещата производствена компания АК Магнит. Вижте какво сподели тя пред екипа ни в следващите редове...

 • Обявиха 100-те най-влиятелни ИТ личности в България

  Обявени са победителите в класацията на Career Show Index „Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”. Класацията има за цел да даде гласност на добрите примери в ИТ индустрията у нас и да поощри личностите, които полагат усилия, за да развиват сектора.

 • Нора Бешкова е новият мениджър „Търговски маркетинг“ на Девин

  Нора Бешкова поема позицията мениджър „Търговски маркетинг“ на Девин ЕАД. Тя ще ръководи и развива присъствието на марките DEVIN, Granini и Red Bull в над 35 000 обекта от търговската мрежа в цялата страна, научи Борса.bg от дружеството.

 • Сентилион внедрява нова cloud базирана ERP система

  „В един проект, който ще обхване всички отдели в компанията, ще оптимизираме, обновим и надградим съществуващите и установени практики в Сентилион, за да докажем за пореден път, че иновацията е в сърцата на всички служители“, коментираха от Сентилион.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6