Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Втора електроцентрала на биогаз заработи в Македония 26.02.2016 г.

Земеделската компания от Битоля, Македония ZIK Pelagonija, отвори електроцентрала, работеща на биогаз в село Новаци в региона на Пелагония, научи Борса.bg от Balkan Green Energy News. Новата електрическа мощност се захранва от биогаз, получаван от естествената ферментация на биоразградими отпадъчни материали, получавани от кравефермата в близост до централата, собственост на същата компания. Общата стойност на съоръжението е 9,78 млн. евро.

 

 

На церемонията по официалното откриване министърът на земеделието, горите и водите на Македония Михаил Цветков (Mihail Cvetkov) изрази надежда, че броят на подобните проекти ще нараства в бъдеще, а държавата ще може да осигури финансиране за повече от тях.

 

От ZIK Pelagonija декларираха намеренията си да продължат да изграждат централи на биогаз в близост до фермите за животни, които експлоатират, като следващата им цел е 3 мегаватова мощност до ферма в село Породин, която да използва произведената топлинна енергия за отопление на две стъклени оранжерии.

 

 

Захранваната от биогаз електроцентрала вече е регистрирана в националния регистър на съоръженията, генериращи електричество на базата на възобновяеми енергийни източници. Генераторът на електроцентралата, който е с инсталирана мощност от 2 MW, е вторият от вида си в Македония, след този в топлоелектрическата централа, експлоатирана от Elektro Šarri DOOEL.

 

Източник на снимковия материал:macedoniaonline.eu, juwi.in

HR новини

 • България е водеща в Европа по жени специалисти в сектор ИКТ

  Анализ на Евростат показва, че работещите като специалисти по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) са около 9.4 милиона души в Европейския съюз, което представлява 4.6% от общата работна сила в ЕС.

 • Career Show с анализ на топ 5 най-търсените IT специалисти

  На 18 и 19 май т.г. предстои да се проведе кариерното събитие за IT професионалисти Career Show Tech 2023. В тази връзка организаторите изготвиха анализ на топ 5 най-търсените IT специалисти от водещите работодатели.

 • Маркетплейс платформата Flip България с нов управител

  Вера Петрова е новоназначеният управител на маркетплейс платформата за търговия с реновирани и сервизирани телефони Flip България, научи Борса.bg от Economy.bg. Г-жа Петрова притежава над 15 години опит в продажбите и бизнес развитието.

 • Обявиха най-влиятелните ИТ личности в България за 2023 г.

  Победителите в годишния индекс на Career Show ,,Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България" станаха ясни в края на месец април. За да бъдат избрани, кандидатите от ИТ сектора в България се състезаваха за гласовете на публиката.

 • Леони България с нов управляващ директор

  Андрей Косоухов заема длъжността директор на Леони България, научи Борса.bg от Economy.bg. Той има висше образование в сферата на икономиката и опит на ръководни позиции повече от 17 години, като част от тях са в компанията Леони.

 • Предстои двудневно кариерно изложение в Стара Загора

  На 28 и 29 април т.г. ще се състои първото по рода си кариерно изложение „WorkIn Stara Zagora", организирано от община Стара Загора, научи Борса.bg от БТА. По време на двудневния форум ще бъде дадена възможност за среща между търсещите и предлагащите работа.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6