Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Втора електроцентрала на биогаз заработи в Македония 26.02.2016 г.

Земеделската компания от Битоля, Македония ZIK Pelagonija, отвори електроцентрала, работеща на биогаз в село Новаци в региона на Пелагония, научи Борса.bg от Balkan Green Energy News. Новата електрическа мощност се захранва от биогаз, получаван от естествената ферментация на биоразградими отпадъчни материали, получавани от кравефермата в близост до централата, собственост на същата компания. Общата стойност на съоръжението е 9,78 млн. евро.

 

 

На церемонията по официалното откриване министърът на земеделието, горите и водите на Македония Михаил Цветков (Mihail Cvetkov) изрази надежда, че броят на подобните проекти ще нараства в бъдеще, а държавата ще може да осигури финансиране за повече от тях.

 

От ZIK Pelagonija декларираха намеренията си да продължат да изграждат централи на биогаз в близост до фермите за животни, които експлоатират, като следващата им цел е 3 мегаватова мощност до ферма в село Породин, която да използва произведената топлинна енергия за отопление на две стъклени оранжерии.

 

 

Захранваната от биогаз електроцентрала вече е регистрирана в националния регистър на съоръженията, генериращи електричество на базата на възобновяеми енергийни източници. Генераторът на електроцентралата, който е с инсталирана мощност от 2 MW, е вторият от вида си в Македония, след този в топлоелектрическата централа, експлоатирана от Elektro Šarri DOOEL.

 

Източник на снимковия материал:macedoniaonline.eu, juwi.in

HR новини

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6