Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

Албания цели да се превърне в нетен износител на електроенергия 24.01.2023 г.

In Albanian   In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

 

Албания планира значителни инвестиции в енергийния сектор с цел да се превърне в регионален енергиен лидер и нетен износител на електроенергия до 2030 г., научи Борса.bg от  BalkanЕngineer.com.

 

 

За да изпълни амбициозните си цели, Албания планира да стартира строителството на ВЕЦ „Скавица“ през ноември 2023 г. Проектът възлиза на около 500 млн. евро и се очаква да бъде завършен за пет години. Очакваната продукция на ВЕЦ „Скавица“ е еквивалентна на 20% от текущото вътрешно производство на електроенергия.

 

Към момента страната е почти 100% зависима от водноелектрически централи, тъй като все още няма вятърни паркове, а навлизането на употребата на слънчева енергия се развива относително бавно.

 

От друга страна, частните компании са все по-нетърпеливи да строят електроцентрали без държавна помощ. Поради тази причина Албания провежда първия си търг за изграждане на вятърни електроцентрали, като един или повече от кандидатите ще сключат договори за съоръжения с обща мощност 200 MW. До края на годината се планира и провеждането на търг за слънчева енергия, също за 200 MW.

 

Източник на снимковия материал: unsplash.com 

HR новини

 • Арх. Любомир Станиславов е част от управителния съвет на EACN

  Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, бе избран за член на управителния съвет на European Automotive Cluster Network (EACN), съобщиха за Борса.bg от компанията. Гласуването бе по време на Общо Събрание.

 • Стартира конкурсът на БАУХ за годишни HR награди за 2022

  В началото на месец януари т.г. стартира конкурсът за годишните HR награди 2022 г. на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), научи Борса.bg от асоциацията. Инициативата има за цел да отличи най-иновативните и успешни HR практики в страната.

 • Петър Пекалиев поема управленчески пост в Кауфланд България

  Начело на отдел „Централно управление на недвижимостите“ в Кауфланд България застава г-н Петър Пекалиев, научи Борса.bg. Задачите на г-н Пекалиев ще са насочени към развитието на „One Stop Shopping“ концепцията на веригата, която постепенно трансформира магазините.

 • На 9 февруари 2023 г. в Интерпред ще се проведе HR изложение

  На 9 февруари 2023 г. в Интерпред-СТЦ София ще се проведе специализираното изложение за HR общността „HR Industry“, научи Борса.bg. Събитието ще събере над 30 български и международни компании, доставящи услуги в сферата на човешките ресурси.

 • Теодора Ганчева оглавява корпоративните връзки в Нестле България

  От началото на 2023 г. ръководният пост в отдел „Корпоративни връзки“ в Нестле България заема Теодора Ганчева, научи Борса.bg. Г-жа Ганчева ще определя стратегическата посока на корпоративните връзки и комуникации на компанията у нас.

 • Калина Петкова поема отговорен пост в Schneider Electric

  Калина Петкова заема поста Зонален лидер в отдел „Корпоративни комуникации Югоизточна Европа“ в Schneider Electric, съобщиха за Борса.bg от компанията. Г-жа Петкова ще отговаря за комуникациите на глобалния лидер в 15 държави от региона на Югоизточна Европа.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6