Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Кои са тенденциите в HR през 2021 21.12.2020 г.

2020 година бе белязана от световна пандемия и приоритетите на HR лидерите и работещите в сферата на Човешките ресурси трябваше бързо да се преориентират – от преминаването към дистанционна работа до правните въпроси, свързани с ваксинацията срещу COVID-19. Кои са HR тенденциите, които ще бъдат във фокуса през настоящата 2021 г., споделя г-н Бриан Кроп (Brian Kropp), ръководител на отдел „HR проучвания“ в глобалната компания за изследвания и консултации Gartner, а целия материал по темата можете да прочетете в Human Resource Executive.

 

Една от основните трудности за работещите дистанционно по време на пандемията е съчетаването и балансирането на работата от вкъщи с личния живот. Това, което научихме през годината е, че ако служителите се справят добре в личен план, показват и по-добри резултати в работата си. През 2021 г. подкрепата от страна на работодателите за психичното здраве и финансовата сигурност на служителите ще се превърне в основен приоритет за компаниите.

 

Според г-н Кроп, разликата в заплащането между половете ще се увеличи през 2021 г., тъй като според проучванията мъжете са по-склонни да се върнат на работните си места. Служителите, които се завърнат в офиса, ще получават по-високо заплащане и възможности за повишения. Съответно разликата в заплащането мъже-жени ще се увеличи.

 

По време на пандемията повече от една от четири компании са закупили нова технология за проследяване и наблюдение на дистанционната дейност на служителите. Проблемът е, че това предизвиква недоволство от страна на работещите, тъй като според тях много от работодателите не осъзнават, че да – някои служители работят от вкъщи, но домът продължава да бъде лично пространство. В отговор на това през 2021 г. ще се търси решение, чрез нови разпоредби, които да поставят ограничения върху това, което работодателите могат да проследяват относно своите служители.

 

Досега основно под „гъвкаво работно време“ се разбираше най-вече възможността за избор между работа в офиса или дистанционна работа. Тази тенденция, разбира се, ще продължи през 2021 г. и след това, но следващата година все повече ще се набляга на гъвкавостта на работното време. Все повече ще се появяват позиции с ненормирано работно време, при които ще е по-важен резултатът от работата, независимо колко време е отнело постигането им.  

 

Източник на снимковия материал: Human Resource Executive

Браншът In Brief

 • Сентилион с подкрепа към екипа си и благотворителни каузи

  „Завършихме 2020 г. с ясното съзнание, че Сентилион беше там, където имаха нужда от нас, и че внесохме радост в живота на хората, които работят в компанията, техните семейства и нуждаещите се от помощ деца и възрастни в България“, споделиха от компанията.

 • Чайкафарма планира изграждането на нов завод

  Чайкафарма очаква одобрение за отпускането на заем в размер на 14 млн. евро за финансиране изграждането на нов завод в близост до София. Новият завод ще позволи на Чайкафарма да увеличи производството си до 950 млн. лекарствени таблетки годишно.

 • Алкомет с инвестиция в модернизирана линия за прахово боядисване

  Алкомет инвестира 1 400 000 лв. в модернизирана линия с най-новата технология за прахово боядисване, съобщи Българска стопанска камара. С това капацитетът на линията е увеличен три пъти в сравнение с периода преди нейната модернизация.

 • Строят скоростната магистрала Градско-Прилеп в Северна Македония

  С началото на предстоящия строителен сезон ще стартира с усилено темпо изграждането на новата скоростна магистрала Градско-Прилеп в Северна Македония. Магистралата е разположена на клон D от Паневропейския транспортен коридор 10.

 • Oradea Tech Hub с програма за подкрепа на румънски стартъпи

  В края на 2020 г. румънският център за технологични стартъпи Oradea Tech Hub постави началото на преакселераторската си програма Make IT in Oradea. Пилотната инициатива от програмата на центъра е стартиращият инкубатор Bright Labs.

 • Multivac е един от „50-те лидера за устойчивост и климат“

  Multivac е единственият доставчик на решения за опаковане, който попадна сред „50-те лидера за устойчивост и климат“ (50 Sustainability & Climate Leaders). Проектът 50 Sustainability & Climate Leaders е иницииран от Bloomberg и Организацията на обединените нации.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6