Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

CTeam с поглед върху пазара на труда и тенденциите в сектора 11.05.2016 г.

Пазарът на труда е сред най-важните показатели за развитието на една държава. Затова се обърнахме към нашите партньори от CTeam, водеща HR компания у нас, за коментар по темата. „2015 г. е най-добрата за пазара на труда от 2008 г. насам. Българската икономиката бележи рекорден ръст от 3%. Наблюдава се значително покачване на чуждите инвестиции в родния бизнес. Експортът на стоки също се е увеличил значително”, коментира за Борса.bg г-н Георги Първанов от CTeam. 

 

 

За радост на българската икономика безработицата е намалила своя ръст, заплатите на квалифицираните кадри са се повишили и са създадени рекордните над 70,000 нови работни места.

 

Осезаемо се усеща процесът на възстановяване на пазара на труда, започнал през 2014 г. в България и поне 23 години по-рано в други държави от Източна Европа, като Румъния и Прибалтийските страни. През 2016 г. добрите новини продължават с видимо съживяване на строителния бизнес и дългоочакван, рекордно добър, туристически сезон, категорични са от CTeam.

 

„На географски принцип най-голям бум в търсенето на инженерни кадри се наблюдава в района на Пловдив, следван от София, Североизточна България и Стара Загора. Основният „глад“ е за ниски и средни позиции, но зачестява търсенето на управители на заводи (Plant Мanagers), мениджъри поддръжка (Maintenance Managers) и др. Извън IT сектора има много възможности за инженерни кадри в хранително-вкусовата индустрия, машиностроенето, строителството, и, разбира се, в производството на части и аксесоари за автомобилната индустрия“, разказват още от компанията.

 

 

Според проучване на световния лидер Willis Towers Watson, на който CTeam е представител за България, средният ръст на заплатите в страната за 2015 г. е около 4%, подобен се очаква и за 2016 г. „Много е важно това покачване да бъде постепенно, за да не притесни чуждите инвеститори“, допълват от HR агенцията.

 

За 2016 г. – 2017 г. се очаква рязък скок на търсене на инженерни кадри във връзка с нови производства или разширяване на стари в района на с. Куклен (област Пловдив), Димитровград, Търговище, Казанлък, Карлово, Габрово, Пловдив и, разбира се, София, категорични са от CTeam.

 

„Очакват ни интересни времена и нови възможности за професионално развитие на квалифицираните кадри“, заявиха в заключение от компанията.

 

Източник на снимковия материал: CTeam

Браншът In Brief

 • Линамар-Монтюпе представи своята екопрограма

  На 25 юни 2020 г. в гр. Русе се проведе заседание на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в община Русе, в която взеха участие представители на Линамар-Монтюпе.

 • Продължава строежът на магистралата Кичево-Охрид в Македония

  Продължават строителството на магистралата между градовете Кичево и Охрид в Северна Македония. По-рано властите в страната дадоха обещание тази година приоритетно да бъде завършен строежът на отсечката между с. Върбяни и Охрид.

 • Либхер отново бе спонсор на фестивала Дефиле „Вино и гурме“

  „На 27 и 28 юни за шеста година Старият град в Пловдив стана домакин на фестивала Дефиле „Вино и гурме“, научи Борса.bg от един от спонсорите на събитието Либхер-Хаусгерете Марица“. Събитието откриха музикантите от „Биг бенд Пловдив“.

 • Сърбия осигурява благоприятни условия за технологичните стартъпи

  През последното десетилетие редица технологични предприемачи са стартирали свои компании в Сърбия, научи Борса.bg от BalkanEnginner.com, който цитира Бранко Милутинович, един от основателите на гейминг компанията Nordeus.

 • Алкомет ще произвежда автомобилни части за немски бранд

  Алкомет ще инвестира над 13.5 млн. евро за производството на автомобилни части. Дружеството ще реализира на пазара елементи за ходовата част на автомобила и за акумулатори на електроавтомобили за немски автомобилен лидер.

 • Wizz Air откри нова база в Румъния

  Авиокомпанията Wizz Air откри нова база в румънския град Бакъу, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Това е 31-вата база на нискотарифните авиолинии и през ноември т.г. в нея ще бъдат разположени два самолета Airbus A320 за летището в града.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6