Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Има нужда от нaд 23 000 нoви paбoтни места в софтуерния сектор 17.12.2020 г.

Въпреки COVID кризата, ръстът на софтуерния сектор през 2020 г. продължава да е висок – 10% и има потребност от разкриване на нoви нaд 23 000 paбoтни мecтa в cлeдвaщитe пeт гoдини y нac, научи Борса.bg от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

 

 

В гoдишния cи дoĸлaд зa cъcтoяниeтo нa coфтyepния ceĸтop в cтpaнaтa – Бapoмeтъp асоциацията прогнозира още, че щe ce зaпaзи тeндeнциятa coфтyepнитe ĸoмпaнии дa paбoтят пpeдимнo зa външнитe пaзapи.

 

Допълнителните близо 625 млн. лв. в бюджета спрямо 750 млн. лв. през 2019 г. ще бъдат генерирани от новоразкритите над 23 000 работни места през следващите 5 години (2020-2024).

 

„Тези данни показват огромния потенциал на софтуерната индустрия да бъде двигател на българската икономика, да я изведе от кризата, да генерира висока добавена стойност и да осигури предвидими приходи в бюджета. Неслучайно ние сме силно фокусирани върху образованието и в тази връзка е необходима целенасочена държавна политика, която да подпомогне изграждането на нови специалисти за сектора, наред с множеството инициативи, които развива нашият бизнес в тази посока“, коментира Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

 

Възможностите за развитие на младите хора в софтуерния сектор в България продължават да са силно примамливи. Работните места през 2020 г. са се увеличили с над 3500, но ръстът на заетите в сектора се забавя, като през 2019 г. е най-ниският от десет години насам. Продължава тенденцията около 35% от заетите в сектора да са жени, което нарежда България на първо място в ЕС по този показател с над два пъти средните за ЕС стойности.

 

Изследването зa cъcтoяниeтo нa coфтyepния ceĸтop в cтpaнaтa се изготвя ежегодно от БАСКОМ със съдействието на CBN Pannoff, Stoycheff & Co. и се основава на данни от над 4400 компании.

 

Можете да видите целия годишен доклад ТУК.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Браншът In Brief

 • Сентилион с подкрепа към екипа си и благотворителни каузи

  „Завършихме 2020 г. с ясното съзнание, че Сентилион беше там, където имаха нужда от нас, и че внесохме радост в живота на хората, които работят в компанията, техните семейства и нуждаещите се от помощ деца и възрастни в България“, споделиха от компанията.

 • Чайкафарма планира изграждането на нов завод

  Чайкафарма очаква одобрение за отпускането на заем в размер на 14 млн. евро за финансиране изграждането на нов завод в близост до София. Новият завод ще позволи на Чайкафарма да увеличи производството си до 950 млн. лекарствени таблетки годишно.

 • Алкомет с инвестиция в модернизирана линия за прахово боядисване

  Алкомет инвестира 1 400 000 лв. в модернизирана линия с най-новата технология за прахово боядисване, съобщи Българска стопанска камара. С това капацитетът на линията е увеличен три пъти в сравнение с периода преди нейната модернизация.

 • Строят скоростната магистрала Градско-Прилеп в Северна Македония

  С началото на предстоящия строителен сезон ще стартира с усилено темпо изграждането на новата скоростна магистрала Градско-Прилеп в Северна Македония. Магистралата е разположена на клон D от Паневропейския транспортен коридор 10.

 • Oradea Tech Hub с програма за подкрепа на румънски стартъпи

  В края на 2020 г. румънският център за технологични стартъпи Oradea Tech Hub постави началото на преакселераторската си програма Make IT in Oradea. Пилотната инициатива от програмата на центъра е стартиращият инкубатор Bright Labs.

 • Multivac е един от „50-те лидера за устойчивост и климат“

  Multivac е единственият доставчик на решения за опаковане, който попадна сред „50-те лидера за устойчивост и климат“ (50 Sustainability & Climate Leaders). Проектът 50 Sustainability & Climate Leaders е иницииран от Bloomberg и Организацията на обединените нации.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6