Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

През 2019 г. 65% от работодателите ще наемат нови служители 09.01.2019 г.

През втората половина на 2018 г. бе проведено онлайн анкетно проучване, което сочи покачване в ръста на наемането на нови служители. През 2019 г. около 65% от работодателите възнамеряват да увеличат броя на заетите в своите фирми, съобщиха за Борса.bg от Агенцията по заетостта.

 

 

В онлайн анкетата участие взеха 5 708 работодатели от всичките 28 административни области в България, като 2 496 от тях са избрани на случаен принцип.

 

Над половина от свободните позиции в страната са за 20 от предложените 183 професии в Списъка на професиите за професионално образование и обучение. Сред тях са машинен оператор, строител, строител монтажник, електротехник, строителен техник, електромонтьор, машинен техник и др. Търсене на нови кадри ще има и на професии, изискващи висше образование, като инженери, ИТ специалисти и др.

 

В резултат на проучването се оказва, че след 3 години около ¾ от работодателите, ще имат  нужда от близо 30 000 специалисти с висше образование, а именно инженери по електротехника, електроника и автоматика, машинните инженери и специалистите по информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Браншът In Brief

 • След 10-годишна пауза в Румъния отново ще произвеждат трактори

  След 10-годишна пауза отново стартира производството на румънски селскостопански трактори – вече е факт първият такъв от модел TAGRO. Очаква се серийното производство да започне още тази година след сертифициране от румънския регистър на автомобилите (RAR).

 • Заповядайте на семинар за Autodesk решения за ВиК мрежи

  На 24 април 2019 г. в хотел „Новотел София” ще се проведе семинар, посветен на актуални софтуерни решения на Autodesk за проектиране на ВиК мрежи, информираха за Борса.bg от Българска асоциация по водите (БАВ), които са едни от организаторите на събитието.

 • Магна Пауъртрейн Пловдив е с нов собственик

  Магна Пауъртрейн Пловдив, производител на автомобилни компоненти, е с нов собственик – южнокорейската компания Hanon Systems. Придобиването е част от глобална сделка за девет завода на канадската фирма Magna, научи Борса.bg.

 • Ford произведе двигател номер 1 000 000 в Румъния

  Ford произведе 1 000 000 двигателя модел Ecoboost 1.0 в завода си в Крайова, Румъния. Изработката на този тип двигател стартира през 2012 г, като само за изминалата 2018 г. броят произведени бройки е 300 000, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • Китайска компания стартира изграждане на нов завод в Сърбия

  Китайската компания Minth Automotive Europe стартира изграждане на нов завод в гр. Лозница, Сърбия, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Инвестиционният проект е на стойност близо 100 млн. евро и ще осигури около 1000 нови работни места.

 • Македонски Телеком пусна система за „умен“ дом в Македония

  Телекомуникационната компания Македонски Телеком въведе нов продукт на македонския пазар – иновативно решение за интелигентен дом. Продуктът Smart Home се състои от интелигентни сензори, крушки и охранителни камери на Xiaomi.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6