Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Все повече чуждестранни инженери и техници работят в България 29.01.2019 г.

In English   In Macedonian   In Romanian   In Serbian

 

Все повече се засилва тенденцията висококвалифицирани кадри от съседнина България държави да намират работа в страната. През 2018 г. ръстът на желаещите чужденци да стъпят на българския пазар на труда се е увеличил почти тройно в сравнение с последните 5 години, съобщиха за Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 

 

Най-голям е брояттрайно заети чужденци в България на украинци, македонци, турци, сърби и др.

 

Работниците от държави, извън Европейския съюз, са основно висококвалифициран инженерно-технически персонал, техници със средно образование и специалисти в сферата на информационните технологии.

 

„Броят на предоставените решения на българската Агенция по заетостта за упражняване на висококвалифициран труд през последните 5 години се е увеличил повече от 5 пъти. А професиите, за които е издадено разрешението, са основно IT специалисти, инженери и мениджъри. При разпределението по държави, най-много от получилите разрешение са от Украйна, Турция, Македония, Сърбия и др.”, коментираха от БСК.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Браншът In Brief

 • SAP ще увеличи капитализацията си с 90 млрд. евро до 2023 г.

  SAP – една от най-големите технологични компании в Европа, която разполага с офис и в България, планира да увеличи капитализацията си с 90 млрд. евро до 2023 г., научи Борса.bg. Очаква се пазарната ѝ мощност да достигне между 250 и 300 млрд. долара.

 • Българският IT дистрибутор Солитрон вече е собственост на ALSO

  Швейцарската компания ALSO е новият собственик на българския IT дистрибутор Солитрон, научи Борса.bg. Българската компания, основана през 1991 г. в гр. София, е с пазарен дял от над 30% и оборот от 110 млн. евро.

 • CTP Invest завършва логистичен център в Сърбия през юни 2019 г.

  Дистрибуционно-логистичният център, който започна да изгражда холандската компания CTP Invest в индустриалната зона на Шимановци, Сърбия, се очаква да бъде завършен към средата на тази година, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • След 10-годишна пауза в Румъния отново ще произвеждат трактори

  След 10-годишна пауза отново стартира производството на румънски селскостопански трактори – вече е факт първият такъв от модел TAGRO. Очаква се серийното производство да започне още тази година след сертифициране от румънския регистър на автомобилите (RAR).

 • Заповядайте на семинар за Autodesk решения за ВиК мрежи

  На 24 април 2019 г. в хотел „Новотел София” ще се проведе семинар, посветен на актуални софтуерни решения на Autodesk за проектиране на ВиК мрежи, информираха за Борса.bg от Българска асоциация по водите (БАВ), които са едни от организаторите на събитието.

 • Магна Пауъртрейн Пловдив е с нов собственик

  Магна Пауъртрейн Пловдив, производител на автомобилни компоненти, е с нов собственик – южнокорейската компания Hanon Systems. Придобиването е част от глобална сделка за девет завода на канадската фирма Magna, научи Борса.bg.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6