Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Все повече чуждестранни инженери и техници работят в България 29.01.2019 г.

In English   In Macedonian   In Romanian   In Serbian

 

Все повече се засилва тенденцията висококвалифицирани кадри от съседнина България държави да намират работа в страната. През 2018 г. ръстът на желаещите чужденци да стъпят на българския пазар на труда се е увеличил почти тройно в сравнение с последните 5 години, съобщиха за Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 

 

Най-голям е брояттрайно заети чужденци в България на украинци, македонци, турци, сърби и др.

 

Работниците от държави, извън Европейския съюз, са основно висококвалифициран инженерно-технически персонал, техници със средно образование и специалисти в сферата на информационните технологии.

 

„Броят на предоставените решения на българската Агенция по заетостта за упражняване на висококвалифициран труд през последните 5 години се е увеличил повече от 5 пъти. А професиите, за които е издадено разрешението, са основно IT специалисти, инженери и мениджъри. При разпределението по държави, най-много от получилите разрешение са от Украйна, Турция, Македония, Сърбия и др.”, коментираха от БСК.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Браншът In Brief

 • Теси ще вземе участие на ISH 2019 във Франкфурт

  Водещият български и европейски производител на електрически бойлери, бойлери с индиректно нагряване и отоплителни уреди за дома Теси ще вземе участие на международния форум за водни, отоплителни и вентилационни системи ISH през март 2019 г. във Франкфурт на Майн.

 • В Черна гора ще се изгражда канализационна инфраструктура

  В гр. Подгорице, столицата на Черна гора, предстои да стартира проектът „Събиране и третиране на отпадъчни води в Подгорица”. Общата инвестиция по изграждане на канализационната инфраструктура в града ще бъде на стойност 50.35 млн. евро.

 • 17 инвестиционни проекта са в етап на реализация в Македония

  В индустриалните зони на гр. Скопие, Македония – ТИРЗ-Скопие 1 и ТИРЗ-Скопие 2, общо 17 чуждестранни инвестиционни проекта са в етап на реализация. В процес на изграждане са 12 нови сгради и 5 други проекта, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • Пловдив се утвърждава като водещ индустриален център

  През последните 10 години гр. Пловдив се превърна в един от водещите индустриални градове за България. Всеки месец в „града под тепетата” врати отваря нова производствена база, научи Борса.bg. В Пловдивския регион работят над 75 000 служители.

 • Агрополихим инвестира 100 млн. лв. в производството си

  Водещият производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканския полуостров, Агрополихим, ще инвестира 100 млн. лв. в разширение на производствения си капацитет в гр. Девня, информираха за Борса.bg.

 • CEZ придоби 8 вятърни централи във Франция

  Енергийната чешка компания CEZ придоби нови 8 вятърни централи във Франция с общ капацитет 116 MW. Ветропарковете са закупени от немския разработчик на възобновяеми енергийни източници ABO Wind, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6