Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Все повече хора се насочват към ИТ сектора през 2020 спрямо 2019 23.11.2020 г.

Наблюдава се масово кариерно преориентиране, предизвикано от COVID-19, споделиха пред Борса.bg организаторите на едно от водещите кариерни изложения у нас Career Show. Професионалистите, решили да се насочат към ИТ сектора през 2020 г. без предишен опит, са се увеличили с 217% спрямо 2019 г. От друга страна, се наблюдава спад в интереса към секторите на телекомуникации, логистика и производство. Това сочат данните от регистрираните над 5000 кандидати на предстоящото на 24 и 25 ноември кариерно събитие.

 

 

„Ако през 2019 ИТ специалистите, без професионален опит, са били 6,25%, то тази година те са 15,88%. Всички участници в Career Show са преселектирани и в процеса на одобрение на техните кандидатури прави впечатление, че голяма част от хората, кандидатствали като начинаещи ИТ специалисти, всъщност имат професионален опит и образование в друга сфера, но са решили да се преквалифицират“, споделиха организаторите на събитието.

 

Вероятно това се дължи на ситуацията, предизвикана от COVID-19, и факта, че в ИТ сектора отдавна са въведени практики като дистанционната работа, които за други сектори бяха нововъведения за справяне с ограниченията, наложени от противоепидемичните мерки. ИТ секторът се оказа най-подготвен за ситуацията и за момента е един от най-стабилните сектори на икономиката в условията на кризисната обстановка, предизвикана от пандемията.

 

Целта на Career Show е да свърже квалифицирани кадри с подходящите за тях работодатели и да направи процеса по подбор на персонал максимално ефективен. Тази година събитието ще се проведе изцяло онлайн на 24 и 25 ноември, а в него участие ще вземат повече от 100 работодатели и над 5000 кандидати.

 

Можете да се регистрирате безплатно ТУК.

 

Източник на снимковия материал: Career Show

Браншът In Brief

 • Сентилион с подкрепа към екипа си и благотворителни каузи

  „Завършихме 2020 г. с ясното съзнание, че Сентилион беше там, където имаха нужда от нас, и че внесохме радост в живота на хората, които работят в компанията, техните семейства и нуждаещите се от помощ деца и възрастни в България“, споделиха от компанията.

 • Чайкафарма планира изграждането на нов завод

  Чайкафарма очаква одобрение за отпускането на заем в размер на 14 млн. евро за финансиране изграждането на нов завод в близост до София. Новият завод ще позволи на Чайкафарма да увеличи производството си до 950 млн. лекарствени таблетки годишно.

 • Алкомет с инвестиция в модернизирана линия за прахово боядисване

  Алкомет инвестира 1 400 000 лв. в модернизирана линия с най-новата технология за прахово боядисване, съобщи Българска стопанска камара. С това капацитетът на линията е увеличен три пъти в сравнение с периода преди нейната модернизация.

 • Строят скоростната магистрала Градско-Прилеп в Северна Македония

  С началото на предстоящия строителен сезон ще стартира с усилено темпо изграждането на новата скоростна магистрала Градско-Прилеп в Северна Македония. Магистралата е разположена на клон D от Паневропейския транспортен коридор 10.

 • Oradea Tech Hub с програма за подкрепа на румънски стартъпи

  В края на 2020 г. румънският център за технологични стартъпи Oradea Tech Hub постави началото на преакселераторската си програма Make IT in Oradea. Пилотната инициатива от програмата на центъра е стартиращият инкубатор Bright Labs.

 • Multivac е един от „50-те лидера за устойчивост и климат“

  Multivac е единственият доставчик на решения за опаковане, който попадна сред „50-те лидера за устойчивост и климат“ (50 Sustainability & Climate Leaders). Проектът 50 Sustainability & Climate Leaders е иницииран от Bloomberg и Организацията на обединените нации.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6