Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Рекордно ниска безработица регистрира АЗ през октомври 23.11.2018 г.

През октомври 2018 г. Агенцията по заетостта (АЗ) отчете най-ниското равнище на безработица за последните десет години, информираха за Борса.bg от Министерство на труда и социалната политика.

 

 

Според статистиката показателят през месеца е 5.9 на сто. Толкова ниска стойност за този период не е отчитана от 2008 г. насам.

 

Новорегистрираните са 36 143, като малко над 4 000 са регистрираните, върнали се от сезонна работа в чужбина.

 

От началото на 2018 г. 15 794 човека се обучават за придобиване на нова квалификация.

 

Заявените свободни работни места в Агенцията през октомври са 14 611, по-голямата част от които са в частния сектор. Сред най-търсените професии през месеца са: оператори на стационарни машини, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия, металурзи, машиностроители и др.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Браншът In Brief

 • Теси ще вземе участие на ISH 2019 във Франкфурт

  Водещият български и европейски производител на електрически бойлери, бойлери с индиректно нагряване и отоплителни уреди за дома Теси ще вземе участие на международния форум за водни, отоплителни и вентилационни системи ISH през март 2019 г. във Франкфурт на Майн.

 • В Черна гора ще се изгражда канализационна инфраструктура

  В гр. Подгорице, столицата на Черна гора, предстои да стартира проектът „Събиране и третиране на отпадъчни води в Подгорица”. Общата инвестиция по изграждане на канализационната инфраструктура в града ще бъде на стойност 50.35 млн. евро.

 • 17 инвестиционни проекта са в етап на реализация в Македония

  В индустриалните зони на гр. Скопие, Македония – ТИРЗ-Скопие 1 и ТИРЗ-Скопие 2, общо 17 чуждестранни инвестиционни проекта са в етап на реализация. В процес на изграждане са 12 нови сгради и 5 други проекта, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • Пловдив се утвърждава като водещ индустриален център

  През последните 10 години гр. Пловдив се превърна в един от водещите индустриални градове за България. Всеки месец в „града под тепетата” врати отваря нова производствена база, научи Борса.bg. В Пловдивския регион работят над 75 000 служители.

 • Агрополихим инвестира 100 млн. лв. в производството си

  Водещият производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканския полуостров, Агрополихим, ще инвестира 100 млн. лв. в разширение на производствения си капацитет в гр. Девня, информираха за Борса.bg.

 • CEZ придоби 8 вятърни централи във Франция

  Енергийната чешка компания CEZ придоби нови 8 вятърни централи във Франция с общ капацитет 116 MW. Ветропарковете са закупени от немския разработчик на възобновяеми енергийни източници ABO Wind, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6