Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Рекордно ниска безработица регистрира АЗ през октомври 23.11.2018 г.

През октомври 2018 г. Агенцията по заетостта (АЗ) отчете най-ниското равнище на безработица за последните десет години, информираха за Борса.bg от Министерство на труда и социалната политика.

 

 

Според статистиката показателят през месеца е 5.9 на сто. Толкова ниска стойност за този период не е отчитана от 2008 г. насам.

 

Новорегистрираните са 36 143, като малко над 4 000 са регистрираните, върнали се от сезонна работа в чужбина.

 

От началото на 2018 г. 15 794 човека се обучават за придобиване на нова квалификация.

 

Заявените свободни работни места в Агенцията през октомври са 14 611, по-голямата част от които са в частния сектор. Сред най-търсените професии през месеца са: оператори на стационарни машини, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия, металурзи, машиностроители и др.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Браншът In Brief

 • MD Elektronik започва да строи нов завод в гр. Враца

  На 8 април 2019 г. стартира изграждането на един от най-големите заводи в гр.Враца. Немската компания MD Elektronik ще инвестира 22 млн. лв. в новата си производствена база за автомобилни кабели, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • SAP ще увеличи капитализацията си с 90 млрд. евро до 2023 г.

  SAP – една от най-големите технологични компании в Европа, която разполага с офис и в България, планира да увеличи капитализацията си с 90 млрд. евро до 2023 г., научи Борса.bg. Очаква се пазарната ѝ мощност да достигне между 250 и 300 млрд. долара.

 • Българският IT дистрибутор Солитрон вече е собственост на ALSO

  Швейцарската компания ALSO е новият собственик на българския IT дистрибутор Солитрон, научи Борса.bg. Българската компания, основана през 1991 г. в гр. София, е с пазарен дял от над 30% и оборот от 110 млн. евро.

 • CTP Invest завършва логистичен център в Сърбия през юни 2019 г.

  Дистрибуционно-логистичният център, който започна да изгражда холандската компания CTP Invest в индустриалната зона на Шимановци, Сърбия, се очаква да бъде завършен към средата на тази година, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

 • След 10-годишна пауза в Румъния отново ще произвеждат трактори

  След 10-годишна пауза отново стартира производството на румънски селскостопански трактори – вече е факт първият такъв от модел TAGRO. Очаква се серийното производство да започне още тази година след сертифициране от румънския регистър на автомобилите (RAR).

 • Заповядайте на семинар за Autodesk решения за ВиК мрежи

  На 24 април 2019 г. в хотел „Новотел София” ще се проведе семинар, посветен на актуални софтуерни решения на Autodesk за проектиране на ВиК мрежи, информираха за Борса.bg от Българска асоциация по водите (БАВ), които са едни от организаторите на събитието.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6