Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Един работен ден на инж. Иванов от Костал 12.02.2020 г.

Ако сте машинен инженер и всяка сутрин, отивайки на работа, първото, което виждате са позитивни и усмихнати хора, то най-вероятно работите в Костал България Аутомотив. Точно като инж. Костадин Иванов – авиоинженер по образование и конструктор „Производствено оборудване поточни машини“ в пазарджишкия завод понастоящем, който е и новият гост в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“. Подробности за работата в международната аутомотив компания и коментара на един млад инженер за техническото образование у нас, четете в следващите редове.

 

Здравейте! Представете се пред читателите на Инженер.bg.

 

Казвам се Костадин Иванов и от година съм част от екипа на Костал България Аутомотив в предприятието в Пазарджик. Понастоящем живея в гр. Пловдив. Аз съм един от първите инженери-конструктори в отдела и доста бързо успях да навляза в работната обстановка.

 

Работата във фирма с подобни мащаби е увлекателна и преди всичко екипна – всеки отдел поема своите задачи, а накрая всичко се стикова.

 

Разкажете ни за предишния си професионален опит?

 

Аз съм дипломиран авиоинженер от Технически университет – София, филиал Пловдив, и по стечение на обстоятелствата останах да работя тук. Преди да постъпя в Костал България Аутомотив, в продължение на 3 години работих в друга производствена фирма в Пловдив като инженер-дизайнер. Там дори бяхме колеги с инж. Цветан Самоковлиев, с когото заедно работим и към момента.

 

Какво харесвате най-много в работата си?

 

Най-хубав за мен е моментът, в който видя, че нещо, което съм създал от самото му начало, работи.

 

Какво бихте казали на младите инженери?

 

Надявам се повече млади хора да изберат приложните инженерни науки, за да може машиностроенето в България да се развива. Тази индустрия днес се намира в една от върховите точки на своя подем, затова възможностите за прогрес на младите специалисти са напълно реалистични.

 

Какво е мнението Ви за нивото на техническото образование у нас?

 

В момента старата руска литература, по която се учи в университетите, няма нищо общо със съвременните европейските стандарти. Затова информацията трябва да се актуализира.

 

Освен това студентите не придобиват достатъчно практически опит по време на своето обучение по дисциплини, ориентирани към настоящето. Такива са мехатрониката и автоматизацията – области, в които големи фирми финансират създаването на лаборатории към различни катедри например.

 

Целия материал можете да прочетете в Инженер.bg ТУК

 

Повече информация за свободните работни и стажантски позиции в Костал България Аутомотив ЕООД, както и подробности за продуктите и услугите на компанията можете да намерите ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Браншът In Brief

 • България Ер Меинтенанс разширява базата на Луфтханза

  България Ер Меинтенанс планира да инвестира 27 млн. лв. в разширяване капацитета на съществуващата база за обслужване и ремонт на самолети, оперирана от Луфтханза Техник София, както и обособяването на Част 145 Организация за техническо обслужване.

 • БТЛ Индъстрийз инвестира във фабрика в гр. Пловдив

  БТЛ Индъстрийз изпълнява сертифициран инвестиционен проект за изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура в гр. Пловдив. Проектът предвижда инвестиции в размер на 10.5 млн. лв. и разкриване на 80 работни позиции.

 • Nidec Corporation планира изграждането на фабрика в Сърбия

  Японската компания Nidec Corporation планира изграждането на база за производство на малки електродвигатели в индустриалната зона в близост до рафинерията в гр. Нови Сад, Сърбия. Ще бъдат разкрити и няколко хиляди работни места.

 • Северна Македония се изкачва в Глобалния иновационен индекс

  Северна Македония зае 57 място в класацията на Глобалния иновационен индекс за 2020 година. Страната се е изкачила с две позиции спрямо предходната и с 27 в сравнение с 2018 г. По отношение на инвестициите от местните институции, страната се изкачва с 6 позиции.

 • Представиха първия мапинг на българската индустрия

  Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ) представиха първия мапинг на българската индустрия.

 • ABB с уебинар за умното управление на електроенергията

  Днес, 23 септември 2020 г., от 17:00 до 18:00 ч. ABB организира безплатен уебинар, насочен към дигитализацията в управлението на електрическата енергия. Уебинарът ще се проведе на английски език, а водещи ще бъдат трима специалисти от ABB.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6