Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Един работен ден на д-р Самуил Бенатов 08.04.2021 г.

Днешният гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ вече 24 години посвещава кариерата си на ефективната закрила за изобретенията, търговските марки и дизайните на компаниите. Как преминава работното му ежедневие, на какво се базират успешните отношения с клиентите и каква е ролята на защитата на обектите на интелектуална собственост, пред Инженер.bg разказа д-р Самуил Бенатов – патентен представител и управляващ партньор в утвърденото Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

 

 

Здравейте! Представете се за читателите на Инженер.bg

 

Казвам се Самуил Бенатов и съм патентен представител и управляващ партньор в Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и Партньори“.

 

От колко време работите в компанията?

 

Присъединих се към патентното бюро през 1997 г. като младши специалист по интелектуална собственост. От 2002 г. съм пълноправен български и европейски патентен представител, а от 2017 г. съм и управител на фирмата.

 

Какво е образованието Ви?

 

Придобих магистърска и докторска степен по „Геология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преминах специализация по „Мениджмънт и право на интелектуалната собственост“ в Университета за национално и световно стопанство.

 

Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?

 

Занимавам се с всички аспекти на регистрацията на патенти и особено европейски патенти. Поддържам постоянна комуникация с клиентите, които трябва да ми обяснят в детайли какво е тяхното изобретение. На базата на това и всички предоставени материали, следва да напиша заявката за патент по начин, по който тя да бъде приета от Патентното ведомство и да даде необходимата на клиента защита и търговско предимство. Също така следя за изпълнение на всички процедурни формалности и за спазването на сроковете.

 

Същевременно, като управляващ партньор, аз ръководя нашия екип от специалисти във всички области на интелектуалната собственост. Сред ежедневните ми задачи е консултирането на другите колеги от фирмата във връзка с поставените им задачи. Занимавам се и с организационните дейности на фирмата, като например счетоводство и финансово състояние.

 

Целия материал можете да прочетете в Инженер.bg ТУК.

 

Повече информация за свободните работни и стажантски позиции в Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, както и подробности за продуктите и услугите на компанията можете да намерите ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и Партньори“, личен архив на д-р Самуил Бенатов

Браншът In Brief

 • Procter & Gamble откри нов завод в Урлати, Румъния

  Procter & Gamble откри нов завод в румънския град Урлати. Новото съоръжение ще произвежда капсули с течен перилен препарат на марката Ариел. Продукцията е предназначена предимно за износ в редица европейски страни. С това ще бъдат открити над 200 работни места.

 • Kemet Electronics с план за разширяване на базата си в Скопие

  Планът на компанията предвижда откриване на R&D център, който ще се фокусира върху производството на нови кондензатори, създаването на нови производствени съоръжения и разкриването на помещения за изследване и тестване на нови материали.

 • Булмаркет навлиза на румънския жп пазар

  През април т.г. Юнайтед Рейлуейс стартира своята дейност в Румъния. Юнайтед Рейлуейс ще обслужва работата на Булмаркет на територията на Румъния. Нейната дейност е свързана с двата терминала за пропан бутан, които се намират в Гюргево и Галац.

 • Внесоха проект за превръщането на Централна баня в бaлнeoцeнтъp

  Планът за обновяването на северното и източното крило на Централна минерална баня в София вече е внесен за разглеждане в Столичния общински съвет, научи Борса.bg от Градът Медиа Груп. Той бе paзpaбoтeн oт Oбщинско предприятие „Coфияплaн“.

 • Китайският производител Mei Ta планира нови инвестиции в Сърбия

  Китайският производител на части за автомобили и мотоциклети Mei Ta планира нови инвестиции в индустриалната зона в Барич в Сърбия. Първоначалната идея на ръководството е да построят в Барич най-големия логистичен център на компанията за Европа.

 • Конкурсът „Стартирай 4.0“ ще дигитализира две предприятия у нас

  Представителства на няколко световни компании у нас обявиха началото на конкурса „Стартирай 4.0“. Той има за цел да подпомогне българската индустриална общност по пътя на дигиталната трансформация в производството, а основен организатор е Шнайдер Електрик България.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6