Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

HR новини

Кои работодатели ще увеличат работната сила през 2020? 20.12.2019 г.

Българските работодатели ще посрещнат новото десетилетие оптимистично, като увереността им за наемане на служители през първото тримесечие на новата 2020 г. се очаква да е положителна във всички индустрии и региони в страната, научи Борса.bg от последното за тази година обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта.

 

 

В проучването са се включили 623 работодатели от различни индустриални сектори. Десет процента от тях планират да наемат нови служители през първите три месеца на годината, само 6% предвиждат да намалят работната сила, а 82% споделят, че не очакват промяна.

 

Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост,” коментира Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани.

 

Данните разкриват още, че работодателите във всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат работната сила в периода януари-март, а най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Минно дело”. Стабилно увеличение на заетостта се очаква и в сектор „Строителство”, както и в секторите „Производство” и „Транспорт, складове и комуникации“.

 

От регионална гледна точка, за девето поредно тримесечие, най-силен пазар на труда се очаква във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +13%. Предвижда се скромно увеличение на числеността на служителите и в градовете Пловдив и София.

 

Детайлни резултати от Обзорното изследване на ManpowerGroup можете да намерите ТУК.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Браншът In Brief

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6