Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

фирмени профили

 • NSK България

  Японският гигант NSK е водещ производител на лагери и лагерни възли, компоненти за линейни технологии и кормилни системи. Компанията предлага богата гама от първокласни решения за различни индустриални сектори – от производството на автомобили до поддръжката и ремонта в тежката промишленост.

 • Метал Технолоджи Груп АД

  Група Технология на металите – Ангел Балевски Холдинг АД е създаден през 1997 г. и в състава му влизат 3 водещи български леярни: Осъм АД в гр. Ловеч, Алуком АД в гр. Плевен и Центромет АД в гр. Враца. Всеки един от заводите на Холдинга е с дългогодишна история, доказани традиции и опит в металургичния сектор.

 • Ритал ЕООД

  Ритал ЕООД е дъщерно дружество на световния лидер в производството на индустриални табла и шкафове Rittal. Компанията е част от консорциума FRIEDHELM LOH GROUP, чиято продукция е добре позната в световен мащаб, не само с голямото многообразие продукти и аксесоари, но и с високото им гарантирано и сертифицирано качество.

 • Трумпф България ЕООД

  Трумпф България ЕООД развива дейност в областта на машиностроенето и лазерните технологии. Дружеството е дъщерна компания на високотехнологичния немски производител на металообработващи машини, лазерно оборудване и електрокомпоненти Trumpf GmbH Co KG.

всички

Инженерни истории

 • Как технологиите на миналото се преплитат с тези на настоящето във величествената Саграда Фамилия

  Цели 100 години след смъртта на архитектурния гений Антони Гауди, през 2026 г. се очаква най-накрая да бъде завършен строежът на най-голямата църква в света, а именно величествената Саграда Фамилия. Проектирана в края на 19-ти век, катедралата се извисява в средата на Барселона и носи характерния за времето си готически стил, пречупен през иновативния поглед на Гауди. За разлика обаче от повечето монументални строителни проекти от същото време, Саграда Фамилия и нейният създател напълно отхвърлят категорията „бързина“. Защо проектът отнема повече от век, за да бъде построен и как технологиите от миналото срещат тези от настоящето, разберете в следващите редове.

 • Архитектурното биенале във Венеция през 2023 г. се превръща в „Лаборатория на бъдещето“, вдъхновена от Африка

  Естетика, авангард, вдъхновение – това ни очаква на 18-ото издание на Архитектурното биенале във Венеция, което ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г., за да събере отново световния архитектурен елит в La Serenissima. Темата този път е „Лаборатория на бъдещето“ и е вдъхновена от Африка в ролята ѝ на най-бързо урбанизиращия се континент, който при това и в миналото, и днес оказва силно културно влияние върху „глобалния Север“. От какво точно е провокирана темата и каква е историята на основните локации на Венецианското биенале, Ви разказваме в днешната Инженерна история.

 • За октановото число на синята кръв и как кралица Елизабет II шофира автомобила на принц Абдула

  Днес клишетата имат кратък живот, традициите виреят в изненадващи форми, а историята прехвърля погледа си на нова страница по-бързо от всякога. Животът на английските кралски величия отдавна не ухае единствено на Earl Gray в сдържания колорит на лондонските следобеди. Безупречният вкус, аристократичната склонност към изкуство и благотворителност не описват напълно атмосферата в Бъкингам днес, но с тази история, ние от Инженер.bg ще подминем пикантните подробности около кралското семейство като по-малко интересни. Една симпатична особеност на вече напусналата този свят кралица Елизабет II не само буди любопитство, но потвърждава подозренията ни, че интересът към техниката и новите технологии е не по-малко аристократичен от заниманията с поезия и акварелна живопис. И ако синкавите нюанси в кръвта на висшата класа се дължат на дългогодишната употреба на сребърни прибори, то какви щрихи ще добави технологичният век към портретите в дворцовите зали?

 • Запознайте се с BellaBot – „най-сладкия робот“, който се оказва верен и усмихнат помощник в ресторантьорския бизнес

  Дружелюбен, сензитивен и с иновативен бионичен дизайн, това е новият помощник-робот в сферата на обслужването – BellaBot (Бела). Интелигентната машина може да доставя около 400 ястия и напитки, а благодарение на гласовата система с изкуствен интелект (AI) провежда диалози в различни контексти с клиенти. При допир отговаря с мимики и реагира на гласови команди, разбира се, с усмивка. А какво всъщност представлява това изобретение, с какво се отличава и би ли изместило професията на сервитьора в обозримо бъдеще? Вижте в следващите редове.

 • Инженерите на големия екран: Филмите, които представят човешките истории на великите умове

  Предпочитанията на всеки от нас са различни, често се случва да напуснем комфортната си зона и да се сблъскаме с нови жанрове, мотиви и тематики. Ние от Инженер.bg обаче вярваме, че новата година е причина да опитаме и нови неща! Ето защо, като продължение на Инженерната история, в която Ви разказахме за книги, посветени на инженерите и техните творения, тази седмица сме Ви подготвили няколко филма, които не бива да пропускате.

 • Бионичните AquaPenguins на Festo разкриват тайните на подводния „полет“ на пингвините сред ледените води на Антарктида

  Като същински експерти по оцеляването, пингвините ежедневно се борят със снежните бури на Антарктика и суровите условия на живот, които регионът налага. В търсене на храна, те често изминават повече от 100 km на ден. Пингвините Адели например се гмуркат на дълбочина до 350 m, а техните по-големи родственици – императорските пингвини – до 700 m. Във водата те са бързи, издръжливи и удивително пъргави.

 • Думите, които разказват за точните науки: Няколко заглавия за инженерни върхове и житейските истории на „красивите“ умове

  Декември е уют, топло одеяло, чаша чай и книга. Ето защо ние, от Инженер.bg, няма да допуснем динамичната обстановка преди празниците и търсенето на идеалните подаръци да „опънат“ нервите на нито един от Вас – нашите читатели! В днешната инженерна история Ви представяме нашата селекция „книги за инженери“, които да Ви отведат в дълбоките дебри на красивите умове, а защо не и да решат проблема с подаръците за малки и големи.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7