Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

 • До края на април настройват суперкомпютъра „Дискавърър“

  Над 30 специално създадени програми ще осигурят работата на суперкомпютъра „Дискавърър“ и ще спомогнат за използването на максималната мощност на машините, както и за реализирането на разнообразни изследвания.

 • КонтурГлобал дари над 350 000 лв. на медицински институции

  Средствата са били насочени предимно към локалните общности и лечебни заведения. В допълнение, КонтурГлобал Марица Изток 3 реализира инвестиция от над 800 000 лв. за защита на здравето на своя екип и подизпълнители.

 • Предстои изграждането на две нови летища в Сърбия

  В Сърбия ще бъдат изградени две нови летища – край гр. Добановци и гр. Нови Сад, става ясно от Пространствения план на страната за периода 2021 – 2035 г.. Документът бе публикуван от Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата.

 • Раздадоха архитектурните награди „Животворна светлина“ 2020

  На 25 март 2021 г. на онлайн церемония бяха раздадени apxитeĸтypнитe нaгpaди „Животворна светлина“ 2020. В седмото издание на конкурса участваха oбщo 108 пpoeĸтa oт 7 дъpжaви, сред които Бългapия, Cъpбия, Typция, Maĸeдoния, Pyмъния, Бocнa и Xepцeгoвинa и Чepнa гopa.

 • Северна Македония инвестира в LNG терминала в Александруполис

  Македонските държавни компании National Energy Resources (NER) и ESM подписаха Меморандуми за сътрудничество за инвестиции в проекта за изграждане на плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG) и газова централа край гр. Александруполис в Гърция.

 • Канадската Armstrong мести част от производството си в Румъния

  Канадската група Armstrong Fluid Technology – производител на помпи за отоплителни, охладителни, санитарни и водоснабдителни инсталации, е прехвърлила в своята румънска фабрика в Джимболия, окръг Тимиш, част от производството от други европейски държави. Компанията разшири производствения капацитет на фабриката в Румъния, а продуктите, произведени в страната, вече обслужват клиентите на групата по целия свят.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

фирмени профили

 • Ей Пи Ес България / APS България

  Ей Пи Ес е българско търговско представителство, специализирано за ВиК продукти, решения и компоненти за сградни инсталации и индустрията. Компанията е представител за българския пазар на румънския производител и доставчик Amiantit Pipe Systems S.R.L. (APS).

 • Хидротех ЕООД

  Хидротех ЕООД е дружество с предмет на дейност пълен инженеринг на хидравлични системи за задвижване включително: извършва диагностика и консултации, ремонт, поддържане, рехабилитация и надграждане на всякакъв вид хидравлични елементи и системи. Хидротех е представител за България на водещия производител на хидравлични елементи Wandfulh AG.

 • ИВД Инженеринг ООД

  ИВД Инженеринг ООД е новоучредено дружество, специализирано в областта на автоматизацията и електрическото оборудване, обслужването и инженеринга на технически средства и бутални винтови и турбовъздушни компресори.

 • REVEN Solutions

  REVEN Solutions е водеща европейска компания, специализирана в предоставянето на технически решения и първокласно оборудване за улавяне и отделяне на маслена мъгла и емисии от металообработващите машини. Фирмата е официален представител за територията на България и Румъния на Rentschler REVEN.

всички

Инженерни истории

 • Най-високата зъбчата железница Broadmoor Manitou and Pikes Peak Cog Railway отново ще се изкачва до „входа към рая“

  Планините притежават онази величествена способност да ни даряват неподражаемо вдъхновение и усещане за извисяване, което ни носи истинска наслада. Затова и радарите ни за планински приключения привлече железопътната линия Broadmoor Manitou and Pikes Peak Cog Railway. Крайната ѝ точка е „входът към рая“, както наричат върха Pikes Peak в Скалистие планини в САЩ, който се издига на височина от 4302 m. След повече от век, преди три години най-високата зъбчата железница в света затвори врати, за да потегли отново през май т.г., пременена с модерно оборудване. Ние обаче ще завъртим оборотите на машината на времето, за да проследим технологичното развитие на чудатата жп линия...

 • Технологията Pureti® Print, която преобразява външната реклама в пречиствател за въздух

  Коя е последната външна реклама, която привлече Вашето внимание? Визуализацията или вербалното послание Ви впечатли повече? Креативността в рекламната сфера, както ще видим обаче, вече придобива измерения, надхвърлящи видимото. Така например в опит да допринесе за подобряване на околната среда, музеят Гугенхайм Билбао в Испания използва специално покритие в материалите за външна рекламна за своята кампания през лятото на 2020 г. С това комуникационните средства влизат в ролята на необичайни пречистватели на въздуха.

 • Как архитектурният шедьовър Палацо Строци във Флоренция се превърна в платно за инсталация със социално послание

  Трудно бихме могли да намерим аналог на италианската народопсихология. Впечатляващо е как нация, за която „Долче вита“ не е просто заглавие на кино класика, а истинска философия на живота, успява да запази здрава връзка със своето архитектурно и културно наследство – ценност с особено важно значение днес. Във време, в което изкуството е в силно уязвима позиция, френският художник JR изложи на показ „раната“, която настоящата ситуация отвори в света на културата. В платно на артиста се превърна една от архитектурните емблеми на Флоренция – галерията Палацо Строци (Palazzo Strozzi).

 • Концепцията за 15-минутните градове – това ли е бъдещето на градската инфраструктура?

  Да, признаваме си, харесваме големия град заради всички удобства, които ни предоставя. Свикнали с ежедневния трафик и динамика, все пак често се надяваме да притежавахме онези свръхестествени сили на телепортирането, за да стигнем навреме за дългоочакваната среща с приятели след работа или да избегнем препълненото метро в час пик... А сега си представете, че най-важните за Вас ежедневни локации са на кратко пешеходно разстояние или до тях можете да достигнете само за няколко минути с велосипед... Преустройство в тази посока стои в основата на набиращата популярност концепция за 15-минутния град. Повече за нея ще Ви разкажем в днешната инженерна история...

 • Рекорди от птичи поглед – вижте как премина най-дългият полет в историята на Lufthansa

  Новата 2021 г., по всичко личи, постепенно успява да се справи с турбуленциите, които връхлетяха света през изминалата година. Повод за увереността в думите ни дава поредното събитие от света на авиацията и науката, което с интерес споделяме с Вас – а именно най-дългият пътнически полет в историята на Lufthansa. Начинанието е успешно предизвикателство както за немската авиокомпания, така и за научния екип, отправил се към ключово за планетата изследване на климата.

 • Интуитивни, ефективни и умни: Запознайте се с роботите, които се грижат за безопасната среда в две български болници

  Още в началото на разпространението на коронавируса през 2020 г., роботиката своевременно успя да предложи решения, които да облекчат работата на медицинските специалисти, осигурявайки безопасна среда. Положителните новини в тази насока не подминаха и България. Затова днес ще Ви разкажем за две интелигентни устройства, които подпомагат „героите в бяло“ в две софийски болници.

 • Опитомяването на Червената планета: Марсоходът Perseverance осъществява мисията си с помощта на кабелни връзки Ty-Rap™ на ABB

  Има ли живот на Марс? В последните години този въпрос вълнува не само представителите на аерокосмонавтиката, но и широката общественост. Най-актуалният повод да обърнем внимание на темата е мисията Mars 2020 Perseverance, която е част от Програмата за изследване на Марс на НАСА. Какви ще са резултатите от нея предстои да разберем. Едно е сигурно обаче – пратеникът на НАСА, марсоходът Perseverance, който кацна на Червената планета на 18 февруари 2021 г., има с какво да ни изненада в техническо отношение. Принос за това има и водеща световна технологична компания ABB, а какъв е той, ще разберете в днешната инженерна история...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7