Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

фирмени профили

 • Грейт Мастър ЕООД / GreMa 3D

  Грейт Мастър ЕООД е българска инженерингова и производствена компания, създадена през 2006 г. и специализирана в производство на нестандартно оборудване, изграждане на съоръжения и инсталации, проектиране и печат на 3D модели. От 2014 г. дружеството приема ново маркетингово наименование – GreMa 3D.

 • Аква Системи ЕООД

  Аква Системи ЕООД е българско дружество, специализирано във внос и търговия на едро и пуск в експлоатация на машини и оборудване за инсталации. Фирмата е директен оторизиран дистрибутор на над 20 водещи компании от Белгия, Дания, Германия, Италия, Франция, Испания, Литва и др.

 • Холанд Хайърс ООД

  Холанд Хайърс е българо-холандска компания, развиваща дейност в областта на човешките ресурси. Фирмата извършва посреднически услуги за подбор на квалифицирани кадри в страната и чужбина, консултантска дейност, услуги в областта на информационните технологии и др.

 • Филкаб Солар ООД

  Филкаб Солар ООД e новосъздадена, изцяло българска компания, основана вследствие разрастването на дейността на отдел „ВЕИ" към водещата фирма Филкаб АД. Компанията извършва проектиране, доставка на оборудване и инсталиране на фотоволтаични модули, носещи конструкции, инвертори и инверторни станции и др.

всички

Инженерни истории

 • Когато думите преразказват цифри и процеси, или защо писането за технологии е толкова важно за функционалното общество

  Когато мислим за талантите, които притежава един инженер, в по-голямата част от случаите писането рядко е първата ни асоциация. Понякога стигаме дори до крайности и обвиняваме хората на точните науки в липсата на дар-слово. Това да се изразяваш и да пишеш добре обаче, се оказва от решаващо значение за успешната работа на инженерите и техниците, на които често се налага да резюмират и опростяват сложния технически свят, изпълнен с цифри, термини и процеси, пред „обикновените“ хора, върху чийто живот всъщност решенията на специалистите повлияват. Това е и причината да се появи концепцията на техническото писане, което има за цел да представи сложните идеи на разбираем и достъпен за всички език. В следващите редове ще разберете повече за този стил на комуникация, неговата история, спецификите му, къде намира приложение и какви са основните принципи, които специалистите трябва да следват, за да усъвършенстват уменията си в „жанра”.

 • Доц. Борис Цанков (УАСГ): „Антарктика, за мен бе чест!“, или що за приказка бе 31-вата българска антарктическа експедиция

  Малка сред своите небесни събратя, но безкрайна в нашите очи е планетата Земя –най-вече с необятната си красота и изумително разнообразие. А едно от най-любопитните кътчета, способни да предизвикат и възхищение, и страх, и обич, е Антарктика. За наше щастие и гордост, България е сред малкото държави в световен мащаб, които имат собствени бази в чудноватия географски регион, а през март т.г. успешно се завърна екипът на 31-вата българска антарктическа експедиция, осъществена за първи път с български кораб – военният научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Част от нея бе доц. Борис Цанков, зам.-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Какви са били важните задачи по време на експедицията, как се изгражда водоснабдяване в Антарктика и как тече животът в българската база там, научихме от него. Вижте!

 • Успешното управление на Trumpf като резултат от предавани през поколенията семейни ценности и осъзната социална ангажираност

  Инженер.bg продължава да разказва любопитни факти за утвърдения машинопроизводител Trumpf, който през 2023 г. отбелязва 100 години повече от успешна история. Настоящият материал е посветен на забележителното управление на компанията, изградено върху предаваните през поколенията ценности. Като семейна фирма, Trumpf залага на лично отношение към служителите, подплатено със загриженост, и чрез тази стратегия печели овации не само на технологичната сцена, но и като работодател.

 • „Only the sky is the limit”, или какви ги „вършат“ две млади дами от ТУЕС в света на високите технологии

  Ивайла Панайотова и Милица Кирякова от 11 „в“ клас в Техническо училище „Електронни системи“ са тазгодишните победителки в категория „Любимец на медиите” на TUES Fest 2023. Проектът им ECCS (Emergency car crash system) впечатли медийното жури със своята социална значимост – в случай на катастрофа, системата автоматично изпраща съобщение до контактите за спешни случаи на пострадалия, както и на телефон 112, така че да се реагира възможно най-бързо. Като част от журито, Инженер.БГ посвещава днешната „Инженерна история“ на двете момичета, решили да насочат знанията и усилията си към разработка, спасяваща човешки животи. Как преминава денят им и защо „само небето им е граница“, Ивайла и Милица разказаха пред екипа ни.

 • Когато смелостта срещне „извънземна“ инженерна мисъл, или как България допринася за световната космонавтика?

  В духа на днешния ден, празникът на храбростта и българската армия, избрахме за герои на нашата „Инженерна история“ първите български космонавти, които имат професионална военна подготовка и носят званието „Военен летец първи клас“. Останете с нас, за да прочетете повече за тяхната смелост и значимостта на българските изобретения в световната космонавтика. Ще Ви запознаем също и с историята на инженера, израснал в наши земи и спомогнал за осъществяването на един от най-мащабните проекти на човечеството – кацането на Луната.

 • Доходното здание в Русе – културна ценност с национално значение и носител на архитектурните традиции от XIX век

  Архитектура, значима културна ценност и символ на гр. Русе – всичко това можем да отнесем за Доходното здание, отличаващо се от повечето постройки в града със своя мащаб и богата декорация, които са носители на европейската архитектурна концепция през XIX в. Днес емблематичната сграда е място за културни събития, концерти, театрални постановки, конференции и изложения, любимо място на жителите на града и разбира се, туристическа забележителност, която неминуемо трябва да бъде посетена. Разказваме повече в следващите редове.

 • Историята на комина – от функционален елемент, през демонстрация на богатство до сграден детайл с неясно бъдеще

  Едва ли друг сграден елемент присъства така живо и романтично в приказки, легенди и суеверия, наред с чисто прагматичните си функции в отоплителните системи на нашите домове. Дядо Коледа предпочита този „вход“ към сърцата на хората, коминочистачите са всепризнати символи на късмета, а Луната има любимо място в знойните августовски нощи и то се намира на върха на градските комини. Някога аристокрацията демонстрирала състоянието си чрез внушителни конструкции на покрива, а португалците превръщали най-високите части от зданията в застинали вълшебства. Противно на очакванията, комините не са изобретени в дълбока древност, а бъдещето на човечеството под знака на високите технологии и възобновяемите енергийни източници едва ли ще запази оригиналните им функции. В следващите редове на Инженер.bg Ви каним на малко пътешествие между небето и земята, в един неголям времеви отрязък, в който комините съществуват за радост и удобство на хората.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7