Абонирай се безплатно

За Бюлетина на Инженер.bg с най-новото и най-интересното от бранша!

Браншът In Brief

 • Финансиране от ОПОС за ПИП ще получат шест ВиК дружества

  Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключиха договор за подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК на стойност 22.8 млн. лева по ОПОС.

 • В Македония се състоя регионална среща за качеството на въздуха

  Представители на правителствата на Северна Македония, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина проведоха регионална конференция за управление на качеството на въздуха на Западните Балкани. Срещата се състоя на 21 ноември в гр. Скопие.

 • Теси бе партньор на кампания за безопасно пътуване на децата

  Теси стана партньор на кампанията „С предпазен колан на задната седалка“, съобщиха за Борса.bg от българската компания. Инициативата е на Община Шумен и се проведе под патронажа на Президента на Република България, г-н Румен Радев.

 • България ще предостави честоти за 5G мрежа до средата на 2020 г.

  До средата на 2020 г. България ще стартира процедура по предоставяне на честотен ресурс, чрез който мобилните оператори да започнат изграждането на мобилните си 5G мрежи. Това стана ясно по време на първия по рода си форум за внедряването на 5G в страната.

 • Nibe Industrier става собственик на сръбския завод на Gorenje

  Шведският производител на бойлери Nibe Industrier става собственик на завода за домакински уреди на Gorenje в Сърбия. Сумата за сделката не е разкрита. Досега Gorenje присъстваше в Сърбия чрез дъщерното си дружество Gorenje Tiki.

 • Innovation Accelerator Bulgaria ще финансира стартъп компании

  Innovation Accelerator Bulgaria търси иновативни стартъп компании, които да подкрепи с инвестиция. Фирмите в начален етап на развитие ще бъдат финансирани със суми между 25 000 и 50 000 евро, а по-напредналите могат да получат от 50 000 до 1 млн. евро.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

фирмени профили

 • КАД Пойнт ЕООД

  КАД Пойнт ЕООД е българска фирма, предлагаща разпространяване на CAD/CAM, EDA софтуер в областта на машиностроенето, архитектурата и строителството, електрониката, нефтената и газовата промишленост и др. Kомпанията е с над 20 годишна история и е златен партньор на Аутодеск в България.

 • Киров Компресорс ЕООД

  Киров Компресори ЕООД е част от холдинга Киров АД. Дружеството е с предмет на дейност търговия, обслужване и инженеринг на бутални винтови и турбовъздушни компресори. Официален представител за България на американския производител Ingersoll-Rand – лидер в производството на преносими компресори за малкия бизнес.

 • Фесто Производство ЕООД

  Фесто Производство ЕООД е част от независимото фамилно предприятие Festo AG&Co.KG. – лидер в областта на автоматизиращата техника. Фесто Производство e водещ производител на магнитни датчици, сензори за поток и налягане, пропорционални вентили, електрически задвижвания, комуникационни модули, както и присъединителни кабели.

 • Помпен офис ЕООД

  Помпен офис ЕООД е българска компания, доставчик на помпи, помпено оборудване и средства за автоматизация. Богатото портфолио от продукти, които фирмата предлага на българския пазар, е представено от водни, индустриални и специализирани помпи и помпени системи, хидрофори, регулираща и спирателна арматура, автоматика за управление на водните процеси и индустрията, инженеринг.

всички

Инженерни истории

 • Кой, кога и как създава лифта – „порта“ към планината, свободата и красотата

  Отново е време да извадим ските и сноуборда от килера! И съвсем основателно съзнанието ни ни пренася по заснежените планински върхове, където да усетим истинската красота и свобода, която зимата ни дарява. Загледани към побелелите склонове и готови да се впуснем във вълнуващи снежни приключения, няма как да не се сетим за едно съоръжение, без което зимните спортове нямаше да са толкова достъпни. Каква е историята около създаването на лифта и как е изглеждал и работел той първоначално, за да се превърне в „порта“ към планината, ви разказваме днес...

 • Защо Пловдив е винаги „в час“? Вижте историята на Часовниковата кула в града под тепетата

  Пловдив е от онези градове, с които човек установява трайна връзка. И това е така, защото, посетиш ли го веднъж, няма начин да не те омагьоса и да не се връщаш към него отново и отново... Защото при всяка среща с него, той разкрива по малка частица от архитектурните си скъпоценности. Разровени в съкровищницата на настоящата европейска културна столица, открихме една от тези чудни забележителности – Часовниковата кула, на която сме отредили главната роля в днешната инженерна история.

 • Какво се крие зад вратите на ЦЕРН и какъв е българският принос към необятния свят на физиката?

  „Законите на физиката са платното, на което Бог твори своите шедьоври“, пише писателят Дан Браун в книгата си „Ангели и демони“. Замислени върху този цитат и вдъхновени от необятния потенциал на тази наука, в навечерието на 20-годишнината от българското членство в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), ще открехнем вратите на най-мащабната физична лаборатория. Ще насочим внимание към акценти от света на ЦЕРН, които да добавим към това, което вече знаем за него.

 • От първия VW Golf до иновативния Kangaroo – знаменитите модели на гениалния Джорджето Джуджаро

  Есента на 1969 г. във Volkswagen се провежда наглед обикновено интервю за работа, което обаче ще се окаже повратна точка за развитието на автомобилната индустрия. Търсейки авторите на най-впечатляващите автомобилни дизайни, представени на традиционното изложение на автомобили в Торино, от Volkswagen научават за 31-годишен дизайнер от Италия и го канят на среща. Така стартира ключовият етап в кариерата на Джорджето Джуджаро.

 • Заха Хадид – жената, визионерът, реформаторът в архитектурата

  Има знакови личности, чиито постижения в инженерните науки са проява на нестихващо вдъхновение и прогресивна мисъл, с помощта на които чертаят нови граници в развитието на средата и обществото. Архитект Заха Хадид е една от тях и тази седмица благодарение на нейната история, ще потърсим отговор на това как една жена успява да наложи нова посока в развитието на архитектурата и да достигне забележителни висоти в тази предимно мъжка професия. Дълъг е списъкът със сгради и интериорни решения, които Заха Хадид създава по целия свят.

 • Как приказният Лисабон се изправя на крака след разрушителното бедствие от 1755 г.

  С несравнима атмосфера и дух, Лисабон има способността да заема специално място в сърцето на всеки, който се докосне до неговата красота. Ярката му архитектура, пазител на историята, е свидетел на емблематични събития. Днес ще ви разкажем за едно от тях, случило се преди точно 264 години. Датата 1 ноември 1755 г. жителите на Португалия ще запомнят с връхлетялата града тежка природна катастрофа, след която един държавник показва завидна инженерна далновидност, благодарение на която успява да изгради наново разрушената из основи столица.

 • Мостът Huangtengxia Tianmen предлага истинска разходка в небето и е радост за сетивата

  Когато чудните природни гледки срещнат напредничавата архитектурна мисъл, се раждат забележителни конструкции, които се превръщат в притегателен център за милиони туристи. Пример за такъв проект е стъкленият коридор Huangtengxia Tianmen (б.ред. в превод от китайски език думата Tianmen означава „небесни врати“). Разположен е в гр. Кингян (Qingyuan), провинция Гуандун (Guangdong), в Китай. Открит през юни 2019 г., той бързо си спечелва популярност сред търсачите на силни усещания.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7