Проучване на Mercer Marsh Benefits показва най-предпочитаните служебни придобивки у нас

14.05.2024 г.3 мин.

Според проучване на Мърсър Марш Бенефитс (Mercer Marsh Benefits), световен лидер в здравеопазването и ползите на работното място, възнагражденията през 2023 г. са нараснали с 10%, а за т.г. ръстът е 7%. Става ясно още, че около 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа. Главната цел на проучването е да се съберат най-актуални данни за важни индикатори на пазара на труда, като увеличения на заплатите, използване на болнични дни, допълнителни стимули, съобщиха за Борса.bg от economy.bg.

Проучването показва, че придобивките, които работодателите предлагат, са разнообразни. Сред тях водещи са допълнителна здравна застраховка, обучения, решения за паркиране, допълнителен годишен отпуск и получаване на служебен смарт телефон.

Проучването на Мърсър Марш Бенефитс е проведено в рамките на февруари и март т.г., като в него са взеки участие 285 компании от различни сектори и региони в страната. Броят на желаещите да се включат фирми е с 28% по-висок от предходната година, което показва значението на проучването за работодателите.

Близо 80% от компаниите в страната предлагат хибриден модел на работа, 18% от фирмите работят изцяло от офиса, а 16% имат опцията служителите да поискат да работят от дома си при необходимост.

Нов елемент от проучването са мерките за привличане на служителите към работа в офиса. Над 50% от работодателите използват събитията на живо в офиса, за да привлекат подчинените си обратно на работното място. Част от усилията за връщане в офиса включват организиране на кетъринг, подобряване на работната обстановка, екипни срещи и др.

Разлики се наблюдават при придобивки за препоръчване на кадри в IT сектора и производството. При производството 64% от компаниите предоставят такъв бонус, който е на средна стойност от 623 лв. Повече от 70% от работодателите в IT сектора предоставят бонус на средна стойност от 2 350 лв.

От гледна точка на заплащането се наблюдава тенденция на нарастване, като тази година то е със 7%.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: HR, кариера