BIG Mega Renewable Energy си осигури финансиране от 92 млн. евро за вятърната ферма Urleasca в Румъния

13.05.2024 г.3 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

BIG Mega Renewable Energy, водещ разработчик на проекти за възобновяема енергия, си осигури над 92 милиона евро финансиране за своята вятърна ферма Urleasca в Румъния, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Начинанието, подкрепено от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и OTP Bank, представлява реално навлизане на компанията в сектора на възобновяемата енергетика в Румъния.

Очаква се съоръжението, чийто проектен капацитет от 102 MW, да допринесе значително за целите на страната за чиста енергия, като генерира около 277 GWh електроенергия годишно. Освен това работата на вятърния парк ще доведе до намаляването с приблизително 115 000 t емисии на въглероден диоксид годишно, което подчертава основната му роля за смекчаване на въздействието върху околната среда.

Еран Давиди, главен изпълнителен директор на BIG Mega Renewable Energy, определи подписването на финансовото споразумение като основен момент в стратегията за разширяване на компанията в Румъния и на Балканите. Давиди изрази благодарност за съвместните усилия на ЕБВР и OTP Bank, признавайки тяхната инструментална роля за успеха на проекта. Той също така подчерта значението на дългосрочното споразумение за закупуване на електроенергия (PPA), което представлява рядкост в Румъния, и подчертава икономическата жизнеспособност и устойчивост на проекта.

В допълнение към вятърната ферма Urleasca, BIG Mega Renewable Energy има планове за по-нататъшно разширяване в сектора на възобновяемата енергия. Компанията е в готовност за изграждане (RTB) за друга вятърна ферма с капацитет от 120 MW.

Проектът Urleasca Wind Farm се оглавява от Urleasca Wind Farm SRL, румънска компания, съсобственост на BIG Shopping Centers Ltd и MEGA OR Ltd, водещи израелски компании, специализирани в развитието и собствеността на търговски центрове.

Източник на снимковия материал: canva.com

 

 

 

Тагове: веи, енергетика, енергиен пазар, инвестиция, Румъния