Atlantic Incubator Partners LLC планира стратегическа инвестиция в албанския остров Сазан

15.04.2024 г.2 мин.

In Albanian In English In Macedonian In Romanian In Serbian

Американската компания Atlantic Incubator Partners LLC изрази интерес към изграждането на туристически курорт на остров Сазан в Албания, което е в съответствие със стратегическите цели на страната за подобряване на нейната туристическа инфраструктура и привличане на чуждестранни инвестиции, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

Според Албанската агенция за инвестиционно развитие (ААИР), всеки заинтересован инвеститор, независимо дали е частно, местно или чуждестранно юридическо лице, има право да поиска включване на своя инвестиционен проект в процедура за получаване на статут на „Стратегическа инвестиция/инвеститор“. Желание за участие в такава процедура са изразили и от Atlantic Incubator Partners, като компанията е представила съответната документация. Предварителната заявка за проекта е подадена на 27 декември 2023 г. съгласно разпоредбите на закона за стратегическите инвестиции в Република Албания. Към момента предложението се разглежда, за да се гарантира, че отговаря на необходимите критерии.

Това развитие отразява нарастващата привлекателност на Албания като дестинация за значителни международни инвестиции, особено в сектора на туризма. Участието на видни глобални инвеститори подчертава потенциала на Албания като нововъзникващ пазар с богати културни и природни ресурси, узрели за устойчиво и стратегическо развитие. Очаква се подобни проекти да допринесат значително за местната икономика, да подобрят туристическата оферта на Албания и да затвърдят статута ѝ на картата на привлекателни дестинации както за туристите, така и за инвеститорите.

Източник на снимковия материал: canva.com, aman-alliance.org

Тагове: Албания, архитектура, инвестиция