Управителят на БИБ Биобазирани индустрии България представи проект за изграждане на промишлена зона в община Макреш

15.09.2023 г.2 мин.

БИБ Биобазирани индустрии България представи проект за изграждане на промишлена зона в село Раковица, община Макреш, област Видин, който бе презентиран от Юрген Айзел, управител на фирмата, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Видин.

„В момента се опитваме да придобием собствеността върху целия терен, който е около 80 дка. Вече е започнало почистване на двора и отстраняването на руините“, сподели Айзел. Тази промишлена зона в Раковица е необходима, защото фирмата обработва плантация от 1300 дка, засети с мискантус. „Това растение, известно като китайска тръстика, достига до 3-3.50 m височина. Комбайн прибира растителните стебла, като ги раздробява на малки парчета. Един t мискантус заема 9 m³ обем, което налага по-нататъшната преработка да се извършва в близост до плантацията“, обясни още той.

По думите му голямото преимущество на растението мискантус е, че от него могат да се правят голям брой различни продукти. Частиците от стеблата се дообработват със специални машини до размер от 2-3 mm и от тях се произвеждат пелети, брикети, покривни дървени плоскости.

Очаква се в бъдеще да бъде развита нова индустрия, защото продуктите, произвеждани от растения, ще придобиват все по-голям приоритет. Темата за кръговата икономика става все по-актуална, допълни управителят на фирмата.

Очаква се новата индустриална зона да привлече и други инвеститори от България и Европа.

Източник на снимковия материал: canva.com