Турската Sahterm ще изгради завод и развоен център за 100 милиона евро в Северна Македония

08.05.2024 г.2 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Водещият турски производител на нагревателни елементи за домакински уреди Sahterm Elektrikli Isiticilar San. ve Tic. A.S. възнамерява да разшири дейността си със значителна инвестиция в Северна Македония, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Компанията е сключила сделка със северномакедонската дирекция за зони за технологично индустриално развитие (TIDZ) за изграждане на фабрика на стойност 100 милиона евро в столицата Скопие.

Съгласно условията на споразумението, Sahterm ще наеме над 20 000 m² земя в разрастващата се индустриална зона Скопие 2. Планът включва изграждането на голямо производствено предприятие, обхващащо повече от 13 000 m² в началната фаза на проекта. Това разширение бележи първата производствена база на Sahterm извън Турция, сигнализирайки за стратегическа стъпка в международния растеж на компанията.

Инвестицията ще се реализира през следващите 10 години, като се очаква да създаде над 1000 нови работни места, което ще допринесе значително за местната икономика. Освен това обхватът на проекта включва откриването и на развоен център.

Sahterm е добре известен с производството си на разнообразен набор от нагревателни елементи за домакински уреди. Повече от половината от общото годишно производство на компанията в момента се изнася, което подчертава нейното конкурентно предимство на международните пазари.

Очаква се проектът да засили допълнително двустранните връзки между Турция и Северна Македония, като засили икономическото сътрудничество и насърчи технологичния обмен между двете нации.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: нов завод, производство, Северна Македония