Сърбия изгражда множество ВЕИ съоръжения с помощта на инвестиции от Европейския съюз и Китай

11.02.2024 г.3 мин.

In Albanian  In English  In Macedonian  In Romanian In Serbian

По пътя си към укрепване на инфраструктурата за възобновяема енергия, Сърбия ще получи безвъзмездна помощ от 30 млн. евро от Европейския съюз за изграждане на 66 MW вятърен парк в североизточния град Костолац. Китай също ще инвестира около 2 млрд. евро във ВЕИ съоръжения в страната. Това научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

Проектът за вятърния парк в Костолац e управляван от държавния производител на енергия Elektroprivreda Srbije (EPS) и е допълнително подкрепен със заем от 80 млн. евро и безвъзмездна помощ от 1.8 млн. евро от Германската банка за развитие KfW.

Очаква се той да генерира достатъчно енергия за захранване на около 30 000 домакинства с електричество. Планирано е да бъде свързан към националната електроразпределителна мрежа в началото на 2025 г.

Освен от ЕС, Сърбия си осигури и инвестиция от 2 милиарда евро от Китай за изграждането на вятърни и слънчеви електроцентрали и съоръжение за производство на водород, което е в съответствие с целта на страната да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Меморандумът за разбирателство, подписан между сръбското министерство на минното дело и енергетиката, китайската компания Shanghai Fengling Renewable Co Ltd. и сръбската Zijin Copper, очертава цялостен план за развитието на инвестицията в рамките на следващите години. Той предвижда изграждането на 1500 MW вятърен парк, 500 MW фотоволтаична централа и водородна централа с годишен капацитет от приблизително 30 000 t до 2028 г. Главен инвеститор в амбициозното начинание е Shanghai Fengling Renewable, а генерираната енергия ще се използва в притежаваната от Zijin медна мина и топилна фабрика близо до град Бор в Източна Сърбия.

Значителната инвестиция на Китай в сектора на възобновяемата енергия на Сърбия е част от по-широката инициатива „Един пояс, един път“, която допринася за развитието на икономическата и енергийната инфраструктура на страната.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: веи, инвестиция, Сърбия