Сръбските компании EPS и Vetrozelena подписаха договор за изкупуване на електроенергия

15.11.2023 г.2 мин.

In Albanian  In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

JSC Elektroprivreda Srbije (EPS) и компанията Vetrozelena подписаха споразумение за изкупуване на електрическа енергия и поемане на балансова отговорност, а също и споразумение за пазарна премия, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

Споразуменията бяха подписани от Душан Живкович, главен изпълнителен директор на EPS, и Цитао Гао и Мая Туркович, директори на Vetrozelena. Това са първите споразумения, базирани на търгове, проведени от Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия, които ще подсигурят по-голямо количество произведена зелена енергия за доставка на местния пазар.

Министърът на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович също присъства на сключването на договорите. По този повод тя изтъкна, че вятърният парк Vetrozelena е първата от деветте ВЕИ централи в премиум системата на сръбския пазар и най-голямата централа, за която са отпуснати стимули, тъй като тя ще произвежда електроенергия за около 180 000 граждани, на цена от около 64 евро за мегаватчас.

По думите на министъра, подписаните споразумения могат да бъдат пример и за други проекти, защото цялата произведена енергия ще се използва за захранване на битовите нужди на населението, а не за износ.

Източник на снимковия материал: canva.com