Сръбската община Майданпек откри отоплителна централа на биомаса и елиминира емисиите си на серен диоксид

18.04.2024 г.2 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Сърбия откри модерна отоплителна централа, работеща с гориво от биомаса, в източната община Майданпек, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. С инвестиция от 5.5 милиона евро, новопостроеното съоръжение бележи стъпка към прехода на страната към по-устойчива енергетика, предлагайки екологична алтернатива на традиционното гориво.

Чрез елиминирането на мазута като суровина за отопление, Община Майданпек ще премахне напълно емисиите си на серен диоксид и ще намали емисиите на въглероден диоксид с 93%.

Проектът е част от по-широка инициатива, ръководена от сръбското правителство, в сътрудничество с германската банка за развитие KfW и с подкрепата на Швейцария. С обща инвестиция от 26.75 милиона евро подобни инсталации за биомаса вече са изградени в Нови Пазар, Прибой и Мали Зворник.

От сръбското правителство обявиха старта на втората фаза на програмата, която ще е на стойност 32 милиона евро. Интерес за участие в нея са заявили още шест общини, а проектите им са в готовност за изпълнение още през следващата година. Това ще даде допълнителен тласък на Сърбия по пътя ѝ към по-чиста и устойчива енергетика и борбата с измененията на климата.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: въглеродна неутралност, горива, централа