София Тех Парк е домакин на SEE Innovators Challenge – инициатива на алианса на технологичните паркове на Балканите

10.06.2024 г.3 мин.

София Тех Парк е домакин на South East European Innovators Challenge (SEE Innovators Challenge), инициатива на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа, научи Борса.bg от economy.bg. SEE Innovators Challenge цели да окаже подкрепа за развитието на стартиращи компании и иновационните екосистеми от региона и да подпомогне развитието на научно-технологични паркове от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.

Стартът на поредицата от обучения, събития, менторски сесии и семинари ще бъде даден по време на 8-ото издание на Forum of Advanced Technologies, което ще се проведе Ниш, Сърбия от 12 до 13 юни т.г.

В инициативата си партнират София Тех Парк, Технически университет – Габрово, Thess INTEC, Institute of Entrepreneurship Development, Attica Technology Park, Euroconsultants S.A., Magurele Science Park, Science Technology Park Nis, OSTIM Technopark, NKU Teknopark, Science and Technology Park – Novi Sad и 1773 ITU Teknopark.

SEE Innovators Challenge ще даде тласък на иновациите и ще повиши експертния капацитет в отделни технологични и научни направления в региона. Целта на организациите партньори в алианса е да се стимулира развитието на сътрудничеството между научните и иновационните екосистеми. Предвижда се инициативата да подпомогне обмяната на добри практики, както и ускоряването на технологичния трансфер, заедно с  възможности за общи проекти и съвместни инвестиции.

В SEE Innovators Challenge ще имат възможността да участват стартиращи компании от екосистемите на научно-технологичните паркове или иновативните зони от алианса, работещи в областта на AI, големи данни, микроелектроника, финтех, науки за живота. Селектираните компании ще имат възможност да се включат в поредица от обучения и събития, както и да получат менторски насоки и сесии от експерти за развитие на техните бизнеси.

Източник на снимковия материал: София Тех Парк