Северна Македония ще получи финансиране от CIF в размер на 85 млн. долара за енергийния си преход

16.04.2024 г.2 мин.

In Albanian In English In Macedonian In Romanian In Serbian

Инвестиционният фонд за климата (CIF) даде зелена светлина на инвестиция от 85 милиона щатски долара за Северна Македония. Финансирането е ключов момент за Инвестиционната платформа за справедлив енергиен преход на страната, която е насочена към премахване на използването на въглища до 2030 г. в съответствие с ангажиментите на държавата по Парижкото споразумение, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com

Очаква се инвестицията да доведе до съотношение на съфинансиране 1:7, като допълни средства в размер на 591 милиона щатски долара ще бъдат предоставени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Световната банка, публичния и частния сектор.

Планът на страната има за цел да намали емисиите на CO2 с над 13 милиона тона до 2038 г. Чрез инвестицията на CIF ще могат да бъдат инсталирани 400 MW допълнителен възобновяем енергиен капацитет и 100 MW капацитет за съхранение на енергия с цел повишаване на енергийната сигурност и устойчивост на страната. Това е от стратегическо значение за Северна Македония, която до момента е силно зависима от вноса на енергия и въглищните топлоелектрически централи „Битоля“ и „Осломедж“.

Друг основен аспект от стратегията на Северна Македония е инвестицията в работната сила, като се насърчи развитието на нови знания и умения в областта на енергетиката и зелената икономика.

Финансирането от CIF е част от по-голяма инвестиционна програма за ускоряване на прехода от въглища към зелена енергия на стойност 2.2 милиарда щатски долара, насочена към подпомагане на зависимите от въглищата страни със среден доход.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: енергетика, инвестиция, Северна Македония