Северна Македония ще изгражда слънчеви електроцентрали в ключови индустриални зони в страната

14.05.2024 г.2 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Северна Македония планира изграждане на слънчеви електроцентрали в своите индустриални зони чрез публично-частни партньорства, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Тaзи инициативa, подпомаганa от Дирекцията за зони за технологично-индустриално развитие (ДТИРЗ), e стратегически насоченa към посрещане на променящите се нужди на производителите, особено на тези, които изнасят за Европейския съюз (ЕС).

Тъй като Европейският съюз (ЕС) е готов да въведе Механизма за коригиране на въглеродните граници (CBAM) през 2026 г., императивът за производителите извън ЕС да приемат по-чисти енергийни източници, за да поддържат конкурентоспособността, става все по-очевиден. В съответствие с тази глобална траектория, Северна Македония предприема серия от стратегически инициативи за използване на слънчевата енергия в полза на промишлеността. Ключов сред тях е проектът за 10 MW слънчева електроцентрала в зоната на Тетово, ръководен от Normak Investment, съвместно предприятие на норвежки компании. Неотдавнашното придобиване на лиценз за пробна експлоатация бележи ключова стъпка в дневния ред на страната, сигнализирайки за готовност производителите да се снабдяват с чиста енергия.

В допълнение ТИРЗ подписа сделка за 6.7 милиона евро със строителната компания Zobek Mining за подготовка на локациите за слънчеви електроцентрали. Те са в зоните Скопие 1, Скопие 2, Щип, Струмица, Прилеп и Струга.

Освен производството на електроенергия, инициативите за слънчева енергия в Северна Македония обхващат по-широко развитие на екосистемите, включващи зелена енергийна зона в комплекса Тетово и предстоящи проекти като фабриката за слънчеви панели от PiKCELL Group в сътрудничество с немската компания AE Solar.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: веи, енергиен пазар, Северна Македония