Румънската OMV Petrom ще увеличи инвестициите си в енергийна инфраструктура до 1.6 млрд. долара годишно

15.02.2024 г.2 мин.

In Albanian  In English  In Macedonian  In Romanian  In Serbian

Най-голямата енергийна компания в Румъния, OMV Petrom, обяви, че ще инвестира 8 милиарда леи (1.6 милиарда евро) през 2024 г. и през всяка от следващите две години, което е повече от два пъти над средните инвестиции от 3.5 милиарда леи през 2017-2021 г., информира Борса.bg. 

Ръстът на инвестициите се дължи основно на участието на компанията в офшорния газов проект Neptun Deep в Черно море, който разполага с едно от най-големите находища на природен газ в ЕС, с очаквана цена от 4 милиарда евро (19.89 милиарда леи).

Освен средствата, предназначени за развитието на Neptun Deep, голяма част от инвестициите ще бъдат използвани за диверсификация на дейността на OMV Petrom в по-устойчиви области.

Що се отнася до електромобилността, компанията е на път да стане най-големият играч в Румъния. В края на 2023 г. OMV Petrom имаше около 270 зарядни точки в Румъния, България и Сърбия. В началото на тази година компанията подписа договор за придобиване на Renovatio Asset Management, собственик на най-голямата мрежа за зареждане на електрически превозни средства в Румъния, с повече от 400 точки за зареждане и перспективи за растеж до около 650 до 2026 г.

Източник на снимковия материал: OMV Petrom

Тагове: инвестиция, инфраструктура, Румъния