Румънската компания Chimcomplex внедри иновативна технология за производство на екологични полиоли

24.05.2024 г.2 мин.

In Romanian In Albanian In English In Serbian In Macedonian

Румънската компания за химични продукти Chimcomplex успешно завърши проект на стойност 2.4 милиона евро, насочен към внедряване на иновативна технология за производство на екологични полиоли, научи BalkanEngineer.com от Romanian-insider.com. Дейностите са реализирани в базата на компанията в Ръмнику Вълча и бяха официално приключени на 30 април т.г.

Основната цел на проекта е да подобри производствените процеси на Chimcomplex, за да бъдат по-екологични и съобразени с принципите на кръговата икономика.

Инвестицията идва след като Chimcomplex откри един от най-модерните заводи за полиоли в Европа през 2022 г., чиято стойност бе 40 милиона евро, като по този начин увеличи производствения си капацитет на до над 187 000 t годишно. Новата производствена линия, фокусирана върху производството на специални екологични полиоли, допълнително ще увеличи този капацитет с още 17 000 t за година.

Очаква се въвеждането на тези нови специални полиоли да има значително въздействие върху околната среда, като компанията предвижда намаляване на емисиите си на CO2 с до 3400 t всяка година.

Проектът е съфинансиран от програма „Бизнес развитие, иновации и МСП“, като оператор е норвежката компания Innovation Norway.

 

Източник на снимковия материал: Romanian-insider.com

 

Тагове: инвестиция, производство, Румъния