Онлайн търговецът eBag инвестира 5 млн. евро в автоматизация на своята складова база

09.02.2024 г.3 мин.

Търговската платформа eBag реализира инвестиция от 5 млн. евро за автоматизация на складовата си база, която включва покупка на поточна линия и робот със софтуер с внедрен изкуствен интелект (AI), научи Борса.bg от сп. Капитал. Целта е увеличение на капацитета и съответно приема поръчки от цялата страна. Оборудването ще помага на служителите (пикъри) в склада при подготовката и пакетирането на продуктите, при издаване на поръчките и за ускоряване на доставките до клиентите.

ЕBag регистрира над 20% ръст на поръчките и 42% нови клиенти през 2023 г. Нараства и средният размер на поръчката и се наблюдава 34% увеличение на оборота, който вече надхвърля 80 млн. лева. Компанията излиза на печалба в размер на 2 млн. лв. за първи път от основаването си.

„Договорът за поточната линия е сключен, а за робота е избран конкретен изпълнител. Предвиждаме инвестицията да улесни работата ни, както и да подобри ефективността на компанията. Ще имаме възможността да отговорим по-добре на голямото търсене“, отбеляза Иван Александров, мажоритарен собственик на eBag.

Друга предвидена за 2024 г. фирмена инвестиция е за обновяване на автопарка на компанията. Плановете са през тази година 10% от автомобилите да бъдат електрически, а за целта дружеството е в процес на изграждане на необходимата инфраструктура и собствени зарядни станции.

ЕBag е основана през 2015 г. и първоначлано оперира в партньорство с веригата „Фантастико“, а през 2018 г. се отделя самостоятелно. Компанията отваря собствена логистична база, която е разширена впоследствие. По данни на онлайн търговеца, еBag държи 70% от пазарния дял в онлайн търговията с бързооборотни стоки в страната. 

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: инвестиция, търговия