Китайската група Zijin Mining Group Co. планира нови инвестиции в сръбската медна мина Cukaru Peki

14.09.2023 г.3 мин.

In Albanian  In English  In Macedonian  In Romanian In Serbian

Китайската Zijin Mining Group Co. разработва планове за разширяване на своята медна мина в Източна Сърбия поради търсенето на метала, считан за жизненоважен за глобалния енергиен преход. Това научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.

Компанията открива мината си за мед и злато Cukaru Peki преди почти две години с инвестиция от 678 милиона долара, която ѝ позволява да достигне до залежи на няколкостотин метра дълбочина. Днес компанията иска да пробие почти 2 km, за да се възползва максимално от активите.

Cukaru Peki се намира в град Бор, където повече от век се добиват мед, злато и сребро. Смята се, че долната зона на мината, на дълбочина повече от 460 m, съдържа 2.2 милиона тона мед повече отколкото в горната зона.

Стратегическото партньорство със Zijin Mining Group активно променя икономическата среда в Източна Сърбия, като се има предвид, че за групата работят около 7000 работници и че средните заплати в компанията са значително над средните за страната. Групата е инвестирала повече от 2.5 милиарда долара в страната и благодарение на нейните дейности, се очаква Сърбия да се нареди сред най-големите европейски производители на мед и един от най-големите производители на злато през следващите години.

Вицепрезидентът на Zijin Mining Group Уанг Чун посочва, че компанията, която включва дружествата Zijin Copper и Zijin Mining, е доволна от дейността си в Сърбия. А основната идея на групата е да увеличи допълнително производството на мед и злато и да продължи със значителни инвестиции в опазването на околната среда.

Източник на снимковия материал: canva.com